Transparency International u BiH dobio tužbu protiv Tužilaštva BiH

12.08.2016. 08:26 / Izvor: Fena
Transparency International u BiH dobio tužbu protiv Tužilaštva BiH

U presudi je Tužilaštvu naloženo da ponovo postupi po zahtjevu TIBiH, ali ovaj put poštujući proceduru propisanu zakonom.

Sud Bosne i Hercegovine presudio je u korist Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) koji je podnio tužbu protiv Tužilaštva BiH  zbog nedostavljanja informacija koje se odnose na završene sudske predmete.

TIBiH je još u novembru 2014. od Tužilaštva tražio kopije predmeta koji su okončani pravosnažnim osuđujućim presudama, a koji se odnose na krivična djela protiv službene dužnosti.

Kako podsjećaju u saopćenju iz TIBiH, Tužilaštvo je odbilo dostaviti tražene predmete, uz obrazloženje kako bi dostavljanje informacija moglo izazvati značajnu štetu po sprečavanje i otkrivanje kriminala.

Nakon što je TIBiH podnio tužbu, Sud BiH je presudio u korist te nevladine organizacije i istakao da je odbijanje Tužilaštva BiH da ustupi tražene informacije protivno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, kojim je jasno propisano da su sve informacije pod kontrolom javnih organa javno dobro.

U presudi je Tužilaštvu naloženo da ponovo postupi po zahtjevu TIBiH, ali ovaj put poštujući proceduru propisanu zakonom.

Sud je zauzeo stav da u slučajevima kada su predmeti pravnosnažno okonačni nema nikakvog osnova za odbijanje pristupa informacijama, te je u obrazloženju presude posebno naglasio važnost javnosti rada pravosudnih institucija.

Ovo je osma presuda koju je TIBiH dobio tokom ove godine protiv javnih institucija za kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama, a prva protiv Tužilaštva BiH otkako TIBiH pokreće sudske postupke u ovoj oblasti.

"Presuda je veoma važna, ne samo za stvaranje pozitivne sudske prakse, već i u kontekstu dosadašnjeg netransparentnog rada Tužilaštva, koje je u većini slučajeva odbijalo dostavljati informacije o svojim postupanjima, čak i slučajevima za koje postoji ogroman javni interes", naglašavaju iz TIBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti