Nastavak unapređenja ekoloških standarda u BiH na Sajmu ZEPS 2016

15.08.2016. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Nastavak unapređenja ekoloških standarda u BiH na Sajmu ZEPS 2016

Poslovni sistem RMK, je prepoznao ovaj potencijal, te su za ZEPS  2016 upućene pozivnice proizvođačima opreme RDF-a.

Vedad Šestić, direktor „Poslovnog sistema RMK“ Zenica i Dragan Šulović, agent za okoliš, su u sklopu priprema za sajam ZEPS 2016, posjetili Tuzlanski kanton i firme „Kemokop“ i „Eko-život“ iz Tuzle, te Fabriku cementa Lukavac.

Firma „Kemokop“ d.o.o. Tuzla, koja se bavi zbrinjavanjem i izvozom opasnog otpada prema Bazelskoj konvenciji, je sponzorirala izdavanje knjige sa prošlogodišnjeg sajma ZEPS, pod nazivom:

Unapređenje ekoloških standarda i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru sa voditeljem Odjela za upravljanje otpadom, Damirom Muratovićem i Milicom Murselović, istaknuti su problemi zbrinjavanja zauljenih voda, sa kojima se suočava firma „Kemokop“. Ovo ima svoju posebnu težinu kada se rješevanju problema pristupa na okolišno odgovoran način, kako to radi firma „Kemokop“. Navedeni problem sa mogućim prijedlogom adekvatnog zbrinjavanja je delegiran za naredni period. Gospodin Šestić je pozvao svoje domaćine da se pojave na ovogodišnjem sajmu ZEPS kao izlagač i prezentacijom u okviru Okruglog stola o okolišu, po pitanju aktivnosti koje se u firmi provode prema Bazelskoj konvenciji.

„Eko-život“ Tuzla je operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom. Direktorica Lidija Tomić je, pored svojih osnovnih aktivnosti upravljanja ambalažnim otpadom, istakla problem zbrinjavanja organskog otpada. Gospodin Šestić je predao knjigu direktorici Tomić, sugerišući na neka rješenja, objavljena u knjizi, u prezentaciji firme „IBIS“ iz Zavidovića. U prezentaciji se govori o pozitivnim iskustvima anaerobne razgradnje organskog otpada po tehnologiji firme „EKO GEA“ iz Slovenije. Tehničko rješenje anaerobne razgradnje, po EKO GEA tehnologiji, omogućuje efikasnu razgradnju organskog otpada (neprodato voće, povrće, otpad sa farmi, klaonica, kućni organski otpad itd.). Tehnološko rješenje se uspješno primjenjuje u Sloveniji, SAD-u i drugim zemljama svijeta.

Fabrika cementa Lukavac je, zajedno sa Cementarom Kakanj, bila glavni sponzor Okruglog stola o okolišu na sajmu ZEPS 2015. U razgovoru sa gospodinom Mehom Emkićem, direktorom nabavke, iznesene su informacije o snabdijavanju fabrike gorivima. Ovaj problem je posebno aktueliziran nakon poplava koje su Bosnu i Hercegovinu zadesili prije dvije godine. Od tada ugalj, neophodan za rad Cementare, se  nabavlja iz inostranstva. Pored uglja, Cemetara uvozi RDF (alternativno gorivo dobiveno iz komunalnog otpada). Upotreba RDF-a je odavno prisutna u razvijenim zemljama EU. Upotrebom RDF-a obezbjeđuju se brojne ekološke pogodnosti. Cementara Lukavac je pionir u korištenju altrenativnih goriva u Bosni i Hercegovini, a pored RDF-a koriste stare gume, izrađena ulja itd. Visoke temeprature, koje se postižu u tehnologiji proizvodnje cementa su garancija pravilnog spaljivanja. U radu se ne formiraju opasni dimni gasovi, bitno je manja emisija sumpornih oksida u odnosu na korištenje uglja. Pepeo se ugrađuje u proizvod, klinker. Upotreba alternativnih goriva u radu cementara je finansijski opravdano i okolišno prihvatljivo. Bosna i Hercegovina bi ovu pogodnost morala maksimalno da koristi.  

„Poslovni sistem RMK“, organizator Generalnog bh sajma ZEPS, je prepoznao ovaj potencijal, te su za ZEPS 2016 upućene pozivnice proizvođačima opreme RDF-a. Očekuje se njihov nastup u svojstvu izlagača, kao i u radu Okruglog stola, koji će se realizovati i ove godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti