Do sada nezabilježena oštećenja javne rasvjete u Tuzli

17.08.2016. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Do sada nezabilježena oštećenja javne rasvjete u Tuzli

Nezabilježena pojava u Tuzli. Cilj počinioca je da u večernjim satima čitava područja Tuzle budu u mraku.

Nakon što su uočena učestala namjerna, zlonamjerno i stručno osmišljena oštećenja na javnoj rasvjeti u Tuzli, sa ciljem da se čitave ulice i trafo područja dovedu u stanje potpunog mraka, gradonačelnik Grada Tuzla, Jasmin Imamović, stavio je na dnevni red 39. sjednice Kolegija „Informaciju o namjernim oštećenjima elemenata javne rasvjete“.

Cilj je sagledati mjere za spječavanje ove, do sada nezabilježene pojave u gradu Tuzla. Predstavnici Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, informisali su članove Kolegija o konkretnim slučajevima. tako je 2.8.2016. na lokalitetu Tetima, obijen je ormar javne rasvjete i otuđen uklopni sat, a način djelovanja upućuje da su ove radnje izvršene od strane stručnog lica. Već 5.8.2016. u Gornjoj Obodnici, naselje Cerik, obijen je ormar i otpojena sklopka, čime je kompletno trafo područje ostalo bez rasvjete, u mraku. Također je 11.8.2016. kompletno područje nedavno obnovljene Gradske ulice i Džafer mahale, do Doma zdravlja, ostalo je bez rasvjete jer je obijen ormar i grebenasta sklopka, kojom se upravlja javnom rasvjetom, isključena. Cijelo područje bilo je u mraku.

U informaciji iz Grad aTuzle ističe se da je krajem jula, u naselju Slavinovići, od željeznog mosta u Slavinovićima do raskrsnice kod Dramara, sedam dana uzastopno obijan poklopac na stubu javne rasvjete i stručno i namjerno izazivan kratki spoj, kako bi kompletno područje ostalo u mraku.

Počinioci ovih krivičnih djela nisu ostvarili nikakvu imovinsku korist. Jasno je da je njihov cilj bio da u večernjim satima čitava područja Tuzle budu u mraku.

Danas a najkasnije sutra, biće podnesena krivična prijava, kantonalnom Tužiteljstvu, protiv N.N. počinilaca ovog krivičnog djela, propisanog krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine. Komunalna služba će umjesto svakog drugog dana, od sada svake večeri obilaziti cijelo područje Grada Tuzla i provjeravati rad ulične rasvjete. Pozivaju se pripadnici MUP-a TK da posebnu pažnju obrate na zaštitu ovih objekata, sa ciljem spriječavanja vršenja opisanih krivičnih djela ali i sa sa ciljem hvatanja počinilaca ovih podmuklih krivičnih djela, kažao je gradonačelnik Tuzle. 

Pozivao je građane da svaku promjenu na javnoj rasvjeti prijave Centru za obavještavanje Civilne zaštite, na broj 121 te da građani i Savjeti mjesnih zajednica i preduzeća mobitelom fotografišu ili prikupe bilo kakav dokaz protiv onih koji ugrožavaju javnu imovinu koja je u funkciji svih nas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti