Nastaviti pregovore o opštem kolektivnom ugovoru

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nastaviti pregovore o opštem kolektivnom ugovoru

U što kraćem roku nastavi započete pregovore sa ostala dva socijalna partnera za zaključenje opšteg kolektivnog ugovora.

29.08.2016. 07:56 / Izvor: SRNA

Konfederacija sindikata Republike Srpske pozvala je Vladu Republike Srpske da, kao odgovorna Vlada koja uspješno vodi socijalnu politiku u Srpskoj, u što kraćem roku nastavi započete pregovore sa ostala dva socijalna partnera za zaključenje opšteg kolektivnog ugovora, kako bi bila ujednačena prava radnika u privredi i van privrede.

"Svako odugovlačenje sa nastavkom pregovora ide na štetu radnika koji su zaposleni u provredi Republike Srpske", navodi se u pismu Konfederacie sindikata upućenom Vladi Srpske i dodaje da poslodavci, koristeći se ukazanom prilikom, radne odnose uređuju svojim aktima jer im to omogućava usvojeni Zakon o radu Republike Srpske i nepostojanje kolektivnog ugovora.

Konfederacija sindikata podsjeća Vladu Srpske da je ostvarivanje nekih prava randika iz radnog odnosa, utvrđenih u Zakonu o radu, uslovljeno prethodnim potpisivanjem kolektivnih ugovora, koji se odnose na isplata regresa, uvećavanje trajanja godišnjeg odmora, naknade i njihova visina, minuli rad i druga.

Konfederacija sindikata predlaže Vladi da prilikom nastavka pregovora iskoristi svoju poziciju socijalnog partnera, te da u tekst opšteg kolektivnog ugovora uvrsti i odredbe iz potpisanih pojedinačnih kolektivnih ugovora kojim bi bila ujednačena prava svih radnika u Republici Srpskoj.

"Svrha kolektivnog pregovaranja i potpisivanje kolektivnih ugovora mora biti davanje mogućnosi da radnik od svoje plate može normalno da živi", navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik Konferencije sindikata Obrad Belenzada i dodaje da se nepotpisivanjem kolektivnih ugovora dovodi u pitanje i primjena postojećih ugovora o radu u privredi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti