FZO FBiH prvi u regionu pokrenuo Revolving fond za projekte EE

05.09.2016. 12:20 / Izvor: Akta.ba
FZO FBiH prvi u regionu pokrenuo Revolving fond za projekte EE

Ubuduće će se druge zemlje iz regiona, po ovom pitanju, ugledati na djelovanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Fond za zaštitu okoliša FBiH, na čelu sa direktorom Fuadom Čibukčićem, dobio je od relevantnih stručnjaka u Berlinu priznanje jer je prvi u regionu pokrenuo Revolving fond za finansiranje projekata energijske efikasnosti.

Čibukčić, naime, predvodi delegaciju Fonda na skupu „Green Energy Summer School“, u organizaciji UNDP-a, koji je dosad u saradnji s bh. institucijama dao značajan doprinos unaprijeđenju energijske efikasnosti i zaštite okoliša.

Skup, koji traje od 5. do 9. septembra, okupio je relevantne stručnjake i predavače iz ove oblasti, važne u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji. Stoga berlinsko priznanje za pokretanje Revolving fonda ima posebnu težinu, a ubuduće će se druge zemlje iz regiona, po ovom pitanju, ugledati upravo na djelovanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

"Trudili smo se dati novi proizvod koji će doprinijeti značajnom ulaganju u oblast energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. S obzirom na to da će se 31 posto od ukupnih obaveza na putu pristupanja EU odnositi na energijsku efikasnost i zaštitu okoliša, izuzetno je značajno što je napravljen ovakav iskorak. Uz to, Revolving fond je podsticaj industriji, ali i privatnom kapitalu da uđu u ove projekte", kazao je direktor Čibukčić.

Inače, Javni konkurs za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti još je otvoren. Sredstva se, između ostalog, dodjeljuju s grace periodom maksimalno do 12 mjeseci, fiksnom kamatnom stopom od 2% godišnje, a rok zajma je do 7 godina uključujući grace period (više o uvjetima na web-stranici Fonda za zaštitu okoliša FBiH). 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti