Sarajevo poželjna destinacija za strane i domaće investitore

29.09.2016. 17:53 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo poželjna destinacija za strane i domaće investitore
OTVORI GALERIJU

Na Konferenciji je predstavljen i katalog 58 investicionih projekata u vrijednosti oko 1,1 milijardu KM.

Na danas održanoj Međunarodnoj  poslovnoj konferenciji Sarajevo je ocjenjeno kao poželjna destinacija za strane i domaće investitore.

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo kazao je kako nas u narednoj godini očekuje ekspanzija investicija od hotela Igman, Nacional, industrijskih zona.

Konaković je istakao da je u Kantonu Sarajevo donesen Zakon o podršci malim i srednjim preduzećima, kao i da je formiran Kreditno-garantni fond iz kojeg se sredstvima od 20 miliona KM finansiraju njihove aktivnosti. Dodao je i da je donesen i Zakon o građenju koji ubrzava sve procedure i naći će se na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupština KS.

Privredna komora Kantona Sarajevo na Konferenciji je predstavila i katalog 58 investicionih projekata u vrijednosti oko 1,1 milijardu KM. Izrađena je i brošura kako pokrenuti privredni subjekt u KS-u, u skladu sa standardima Grupacije Svjetske banke.

"Ovo je jedan odličan način da se spoje privredni subjekti i potencijalni investitori, a Privredna komora će te projekte prikupljati i prosljeđivati investitorima", izjavio je predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović.

Direktor Turističke agencije "BH passport" d.o.o Sead Krupalija izjavio je da mu je drago da je u ovoj međunarodno-poslovnoj konferenciji uvršten i sektor turzima KS, koji zadnjih nekoliko godina bilježi dobre rezultate sa porastom od oko 20 posto.

"Turizam pokreće mnoge druge aktivnosti u KS, i to je jedan lanac koji u svakom slučaju donosi veliku dobit, u smislu zapošljavanja i razvoja u Kantonu Sarajevo. To je jedan od razloga što imamo velike investicije od nekoliko milijardi eura, gdje su i strani investitori prepoznali potencijal za razvoj turizma u KS", naglasio je Krupalija.

Tarik Šahović, predstavnik Globalne razvojne grupacije Svjetske Banke IFC, u svom izlaganju, naveo je da je Svjetska banka prije deset mjeseci sa Vladom KS pokrenula projekt skraćenja administrativnih procedura zahvaljujući kojem je uspjela da smanji troškove privrednicima, odnosno investitorima.

"Smanjeni su troškovi sudske administracije za oko 80 posto, kao i sudskih taksi za uknjižbu imovine. Također je urađen i registar poticaja za sve privrednike koji predstavlja transparentan i investicioni profil Kantona Sarajevo", istakao je Šahović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca KS Muhamed Pilav ovom prilkom je kazao da bi se vrlo brzo trebalo raditi na smanjenju parafiskalnih i fiskalnih nameta na plaće, prije svega u realnom sektoru, kako bi se na taj način omogućilo poslodavcima da radnicima povećaju plaće, čime bi oni bili zadovoljniji, a i manje mladih ljudi bi napuštalo Bosnu i Hercegovinu.

Na konferenciji su predstavljene i uspješne investicijske priče kroz primjere "Master Investment Group", "Sannyland", "Messer Tehnoplin doo", "Klasa dd Sarajevo" i AS Group i BBI.

Predstavnik Master Investment Group i direktor kompanije Dubos Mirza Karić je ispričao uspješnu priču Sannylanda u čijoj je realizaciji učestvovalo 750 ljud. Naglasio je da je projekat koštao 15 miliona maraka, s čim neće stati, te najavio nove investicije na Igmanu.

Konferencija je završena Business to Business susretima i obilaskom dvije uspješne bh. kompanije Klas i Bosnalijek.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti