U Zenici otvoren 23. generalni bh. Sajam ZEPS 2016. i 13. ZEPS Intermetal

04.10.2016. 12:27 / Izvor: Akta.ba
U Zenici otvoren 23. generalni bh. Sajam ZEPS 2016. i 13. ZEPS Intermetal
OTVORI GALERIJU

Na Sajmu će od 04. do 08. oktobra na površini od 18.000 m2 svoje proizvode predstaviti izlagači iz zemlje i inostranstva.

Na sajmištu Kamberovića polja u Zenici danas je svečano otvoren 23. generalni bh. Sajam ZEPS 2016. i 13. ZEPS Intermetal.

Sajam na kojem će od 04. do 08. oktobra na površini od 18.000 m2 predstaviti izlagači iz zemlje i inostranstva otvorio je Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCement grupacije u Bosni i Hercegovini i predsjednik Vijeća stranih investitora.

Muidža je izrazio svoje zadovoljstvo jer u vremenu informacionih tehnologija ZEPS okuplja i bilježi rekordan broj izlagača iz čak 27 zemalja.

"ZEPS je važan dio ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine koji povezuje privrednike", kazao je Muidža, te dodao kako je danas Zenica mjesto susreta, ali i mjesto za vrijedne, kvalitetne i ambiciozne ljude.

Pojasnio je kako je formula stabilnog razvoja domaće ekonomije proizvodi i kupuj kvalitetno i pri tome domaće.

"Mi smo kao država jaki, onoliko koliko je jaka naša privreda, prvenstveno poljoprivreda i industrija. Jaki smo onoliko, koliko koristimo svoje resurse, koliko imamo domaćih i stranih investitora, koliko budimo optimizam u mladima, a kako bi bili jači treba nam politička stabilnost i odgovornost",naglasio je Muidža.

Predsjednik NO Poslovnog sistema RMK d.d. Alem Laličić kazao je kako je ovo jedan od dokaza da se u Bosni i Hercegovini mogu postizati izvrsni rezultati.

"Zenica ima nekoliko simbola po kojima je prepoznatljiva u privrednom svijetu, a jedan od njih je svakako ZEPS što doživljavamo kao posebnu privilegiju, ali i odgovornost. Naša misija je da u vremenu razvijenih informacionih tehnologija ostanemo mjesto susreta uspješnih privrednika, ali i onih koji to žele biti", kazao je Laličić, navodeći kako je zahvaljujući ovome Sajmu sklopljeno na stotine miliona eura poslova.

Navodi kako su mnoge kompanije rasle i razvijale se sa ZEPS-om, na što su posebno ponosni.

"U odnosu na prošlu godinu broj izlagača je veći za 15 posto, te ja na Sajmu prisutno preko 600 izlagača iz 27 zemalja svijeta sa svih kontinenata", kazao je Laličić.

Podršku Sajmu dao je i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić koji je ovom prilikom istakao kako u Bosni i Hercegovini trebamo graditi zajedništvo, jedinstvo, a sve u cilju razvoja države.

"Želim vam uspješnu promociju proizvoda i usluga, prijateljstava i ugovora", istakao je Bojić.

Na Sajmu će se održati i okrugli sto na temu  "Diskusija o prioritetima za razvojne intervencije" kroz projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II), kojeg finansiraju američka i švedska vlada, sa predstavnicima javnog i privatnog sektora. Na okrugli sto u Zenici pozvani su svi relevantni akteri iz ZDK i SBK, uključujući kantonalna ministarstva poljoprivrede, načelnike općina i općinske službe za poljoprivredu, razvojne agencije, te organizacije proizvođača i prerađivača.

Također u sklopu 13. ZEPS Intermetal će se predstaviti lideri metalne industrije iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Njemačke, Austrije, Poljske i Švicarske.

Učešće na Sajmu uzeo je i poslovni portal Akta.ba. Poslovni partneri portala i posjetioci mogu nas pronaći u hali A. 

 

I.M.- E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti