Grupacija automobilske industrije predstavila se na okupljanju VW partnera

21.10.2016. 07:52 / Izvor: Akta.ba

U narednom periodu nastavit će se aktivnosti na projektu proširivanja liste firmi koje ispunjavaju zahtjevne VW standarde.

Dana 19.10.2016.godine završena je posjeta bh. privrednika iz automobilske industrije VW-u AG uključujući učešće na okupljanju VW partnera I posjetu jednoj od pet matičnih VW fabrika, navode iz Privredne komore Federacije. 

Delegacija privrednika je predvođena predstavnicima Vlade FBiH, federalnim ministrom trgovine Zlatnom Vujanovićem i Zijadom Tvrtkovićem glavnim saradnikom Reinharda Junga, jednog od najpoznatijih eksperata te industrije, u BiH, zajedno sa predsjednikom Privredne Komore FBiH Mirsadom Jasarspahićem.

Iz Komore podsjećaju da je na poziv premijera FBiH Fadila Novalića, a prema ranije započetom projektu razvoja automobilske industrije BH, jedan od najpoznatijih eksperata te industrije, Reinhard Jung, koji je bio glavni realizator strateških projekata grupacije VW AG  kao što su oni u TAS-u, Škodi, Meksiku, Brazilu... je početkom godine došao u Sarajevo s ciljem da se sa domaćim stručnjacima načini analiza stanja tog sektora I preporuka za dalji razvoj.

Privredna komora Federacije BiH je dolaskom Junga u BiH započela projekat objedinjavanja i promocije kapaciteta automobilske industrije stavivši mu pri tome na raspolaganje stručne i logističke kapacitete PKFBiH. Urađeni su zajednički obilasci citavog niza kompanija te formirana Grupacija automobilske industrije.

Prilikom obilazaka se napravio uvid u  raspoložive I potencijalne kapacitete kojima firme raspolažu. Nakon provedenih analiza te utvrđivanja procedura za poboljšanja I usklađivanje sa neophodnim standardima koji definišu pravila u ovoj grani industrije (VDA 6.1,6.3, ISO TS,ISO9001…) šest kompanija posjeduju ili su u završnoj fazi dobijanja navedenih standarda tri firme su već uvrštene u nomenklaturu VW isporučioca. U preostale tri firme je u toku priprema za specijalistički audit od strane ovlaštenih auditora VW-a.

''Rezultat  svih navedenih aktivnosti je dolazak šest firmi na direktne razgovore sa Upravom VW fabrike u Braunschweigu. U narednom periodu ćemo nastaviti aktivnosti na projektu proširivanja liste firmi koje ispunjavaju zahtjevne VW standarde, te pomoći da se neophodne procedure I standardi koji uslovljavaju konačno uvršravanje na listu VW partnera/dobavljača'', navode iz Komore. 

Ovih šest firmi (Bekto Precisa Goražde, TMD Group Gradačac, Plamingo Gračanica, Pobjeda Tešanj, Wagner Automotive Gradačac i Saraj Komerc Gornji Vakuf) su dostojno predstavili bh. kvalitet u automobilskom sektoru. U organizaciji Vlade FBiH I Privredne Komore FBiH a na poziv VW AG su učestvovali na okupljanju VW dobavljača I partnera u Wolfsburgu I ujedno imali priliku da se dodatno direktno predstave Upravi VW Braunschweig čije su proizvodne pogone I detaljno obišli, te vidjeli najmoderniju opremu u automobilskoj industriji.

"Objedinjujući zahvalnost I zadovoljstvo naših članica, kao I Uprave VW Braunschweig, ovim se putem zahvaljujemo svima koji doprinose da ovaj projekat uzme jači zamah", navode iz Komore.

''Kako su rekli predstavnici VW, pravu potvrdu uspjeha ćemo imati ako na sljedećem okupljanju partnera i dobavljača, 2018. godine budemo imali zajednički stand FBIH ili čak BiH kao sto je to ove godine fascinantno uradila Švedska I Turska'', istakao je Jašarspahić. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti