Potpisani ugovori o podizanju malinjaka u vrijednosti od 57.000 KM

21.10.2016. 10:19 / Izvor: Akta.ba

Opština Mrkonjić Grad u ovom projektu učestvuje sa 20.000 KM, a Razvojni program UN /UNDP sa 37.000 KM.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić je sa 10 poljoprivrednika potpisala ugovore o podizanju malinjaka, a vrijednost projekta je 57.000 KM. Opština u ovom projektu učestvuje sa 20.000 KM, a Razvojni program UN /UNDP sa 37.000 KM.

Aničićeva je pojasnila da je projektom obezbijeđen sadni materijal maline - 1.400 sadnica, analiza zemljišta, stubovi, sistem za navodnjavanje, paket sredstava za prihranu i zaštitu maline, te stručni konsultant.

Ona je zahvalila UNDP-u jer se ovim projektom u Mrkonjić Gradu na neki način krenulo u organizovanu proizvodnju malina.

"Obaveze korisnika su da pripreme parcele i sve drugo što im je potrebno, a imaće savjetodavnu i stručnu pomoć Agencije za privredni razvoj i zadruge. U tu svrhu smo izgradili i hladnjaču, jer je nemoguć uzgoj bez hladnjače, teško ju je čuvati", istakla je Aničićeva, dodavši da se nada da će se nastaviti sa ovakvim projektima.

Stevo Lekić je zasadio maline u selu Šehovci. "Zasadili smo ih na površini od dunum i po, a planiramo i proširiti proizvodnju. Opredijelili smo se za malinu jer je siguran plasman, a i dobra je cijena", rekao je Lekić. 

U opštinskoj Agenciji za privredni razvoj kažu da je bio raspisan još jedan javni poziv za podizanje zasada maline i da se prijavilo 12 korisnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti