Vlada RS sprema spas za konje iz Borika?

28.10.2016. 08:08 / Izvor: Nezavisne novine
Vlada RS sprema spas za konje iz Borika?

Kako nezvanično saznajemo, jedna od mogućnosti je i otkup konja i njihovo smještanje na sigurno, ali problem su finansije.

Vlada RS je usvojila informaciju o stanju na ergeli konja "Borike" kod Rogatice i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradanji s JP "Šume RS" Sokolac realizuje aktivnosti kako bi ugrožene životinje bile spasene.

Te aktivnosti, kako saznajemo, će se kretati u pravcu zaštite i revitalizacije genetskog potencijala autohtone rase bosanskog brdskog konja. Proces je podijeljen u dvije faze, pa će dugoročni cilj biti regulisanje pravnog statusa zaštite pasmine, dok će prve mjere biti osiguravanje genetike koju nose preostala grla u "Borikama".

Kako nezvanično saznajemo, jedna od mogućnosti je i otkup konja i njihovo smještanje na sigurno, ali problem su finansije.

Podsjećamo, "Nezavisne" su više puta pisale o teškom stanju i uslovima u kojima se nalazi bosanski brdski konj na ovoj nekada evropski poznatoj ergeli.

Životinjama nisu obezbijeđeni smještaj ni zaštita, a ni hrana za zimu, koja je neophodna kako bi preživjeli zimu bez ispaše. Zbog nebrige vlasnika, konje su u više navrata napadali vukovi, koji su im nanijeli teže povrede.

Vijest o lošem stanju na ovoj ergeli stigla je čak i na adresu Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, koje je šokirano zatečenim stanjem. "Užasno je šta se radi divnoj životinji, koja je pritom i autohtona pasmina jednog kraja i samim tim mora biti pod zaštitom.

Entitetska i državno ministarstvo moraju ozbiljno da se uključe u zbrivnjavanje životnja", rekli su ranije članovi komisije. Upućeni i stručni u ovoj temi više puta dosad su naglašavali kako će rijetko koja životinja da preživi zimu ukoliko se nadležni ne uključe.

Pored nehumanosti prema životinjama, smrt konja s "Borika" bi bila nenadoknadiv genetski gubitak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti