TK uradio Akcioni plan koji bi mogao prepoloviti potrošnju energije

01.11.2016. 07:35 / Izvor: Fena
TK uradio Akcioni plan koji bi mogao prepoloviti potrošnju energije

Tuzlanski kanton jedini je u Federaciji BiH uradio detaljnu studiju i presjek trenutnog stanja.

Realizacijom Akcionog plana za povećanje energijske efikasnosti u stambenom sektoru koji je izrađen za područje Tuzlanskog kantona prepolovljena bi bila energijska potrošnja.

Tuzlanski kanton jedini je u Federaciji BiH uradio detaljnu studiju i presjek trenutnog stanja 973 kolektivna stambena objekta sa četiri i više stanova.

Resorni ministar Hasan Fehratović smatra da se radi o jednoj od najvažnijih studija čija će primjena direktno rezultirati smanjenjem ukupne potrošnje energije u stambenom sektoru te smanjenjem zagađenja.

"Ovo je šansa za sve, korisnike i stanare, ali i za građevinsku operativu i banke da kreditiraju utopljavanje stabenih objekata", rekao je ministar Fehratović.

U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona danas je predstavnicima općina s područja TK-a predstavljen Akcioni plan.

Planom je identifikovano trenutno stanje i date precizne smjernice za provođenje projekata i mjera energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije na nivou općina i Grada Tuzla, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove organa TK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti