U Neumu otvoren Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2016

04.11.2016. 07:45 / Izvor: Fena
U Neumu otvoren Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2016

Na sajmu vinogradarstva i vinarstva, te berzi i izložbi vina svoje proizvode predstavlja oko 300 izlagača iz BiH, Hrvatske i drugih zemalja. 

Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2016 otvoren je večeras u Grand hotelu Neum u Neumu.

Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, te pod visokim supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović, a uime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, otvorio ju je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Otvaranju je prisustvovao premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, zajedno sa članovima Vlade tog kantona, predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić, načelnik Općine Neum Živko Matuško, te brojni vinogradari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te drugih zemalja regiona.
 
Sabatina, koja se prvi put održava u BiH, godišnje okuplja vinogradare, vinare, stručnjake, someliere, proizvođače i distributere vinogradarsko-vinarske opreme, ugostitelje, trgovce, predstavnike resornih ministarstava, medije i druge sudionike vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo iz bh. vinskih regija i inozemstva.

U sklopu manifestacije bit će održan Sabor vinogradara i vinara na kojem će biti analizirana berba grožđa 2016. te razmatrano aktualno stanje vinogradarstva i vinarstva.

Cilj je Sabatine edukacija i povezivanje vinogradara i vinara međusobno, sa strukom, te s ostalim gospodarskim subjektima izravno vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo.

Na sajmu vinogradarstva i vinarstva, te berzi i izložbi vina svoje proizvode predstavlja oko 300 izlagača iz BiH, Hrvatske i drugih zemalja. 

Kao plod dugogodišnje poslovne suradnje, kontakata i iskazane želje inozemnih vinogradara i vinara, Sabatina se prvi put održava na teritoriju dviju država - Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Također, osim međunarodne konferencije i radionica o vinogradsko-vinarskoj struci, bit će promovirano i nekoliko knjiga među kojima i "Marketing vina" te "Atlas vinogradarstva i vinarstva Bosne i Hercegovine".

Organizatori manifestacije su Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova iz Hrvatske, a suorganizatori Federalni agromediteranski zavod Mostar i Grand hotel Neum iz Bosne i Hercegovine.

Nakon ceremonije otvaranja uručena su priznanja zaslužnima za organizaciju manifestacije, vinogradarima za postignute rezultate te drugima koji su podržali organizaciju Sabatine 2016..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti