Nijaz Hastor kupuje zagrebačku Elku

07.11.2016. 08:42 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Nijaz Hastor kupuje zagrebačku Elku

Međunarodna grupa Prevent, koja je u vlasništvu bh. poduzetnika Nijaza Hastora, postaje novim vlasnikom zagrebačke tvornice kabela Elka.

Međunarodna grupa Prevent, koja je u vlasništvu bh. poduzetnika Nijaza Hastora, postaje novim vlasnikom zagrebačke tvornice kabela Elka. Time će Elka postati druga tvrtka iz Hrvatske koja vlasnički ulazi u grupu Prevent, koja je još od prije devet godina i vlasnik tvrtke AD Brodovi iz Solina, piše Lider.

Formalni preuzimač Elke jest Tvornica kabela Tomislavgrad (TKT), koja je u sastavu grupe Prevent od proljeća prošle godine. TKT je u sastav Preventa ušao kao tvrtka koja se koprcala u stečaju, a samo godinu i pol nakon toga službeno je preuzela Elku.

Doduše, Adnan Teletović, direktor TKT-a, (još) ne govori o akviziciji, već da je ‘Tvornica Kabela Tomislavgrad, članica grupe Prevent, počela strateški surađivati s tvrtkom Elka. Konačni oblik suradnje precizirat će se u idućih šest mjeseci’, no naši izvori bliski Elki nedvojbeno nam potvrđuju da je kupoprodaja gotova stvar.

Kad je riječ o iznosu akvizicije, sva su usta čvrsto zatvorena. Doznajemo jedino da će većinski vlasnik Elke, varaždinska tvrtka Cotra, biti isplaćivana u ratama čiji će konačni iznos ovisiti (i) o rezultatima budućeg poslovanja.

Hastorov Prevent međunarodna je grupa sa sjedištem u njemačkom gradu Wolfsburgu, odakle je 1999. dio proizvodnje za njemačku autoindustriju proširila i na Bosnu i Hercegovinu. U BiH djeluje pod imenom Prevent BH, pod čijim se okriljem od početnih 50 radnika zaposlenih na proizvodnji autopresvlaka razvio do trenutačnih 6500 zaposlenika na 15 lokacija u susjednoj državi.

Ukupno grupa Prevent zapošljava više od 13 tisuća ljudi na 36 lokacija u svijetu, no taj podatak s njihovih službenih web-stranica već bi mogao biti zastario jer je Prevent u snažnom akvizicijskom naletu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti