Kotao na pelet ili drvene cjepanice?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kotao na pelet ili drvene cjepanice?

Odlučili ste se za ugradnju kotla na bio masu, ali ne možete odlučiti koju opciju odabrati Hidroinženjering & Economic vam pomaže u odluci

17.11.2016. 12:46 / Izvor: Akta.ba

Kotao na pelet ili drvene cjepanice?

Odlučili ste se za ugradnju kotla na bio masu, ali još uvijek ne možete odlučiti koju opciju odabrati – kotao na drvene cjepanice ili kotao na pelete.

Pripremili smo za Vas kratki članak koji će vam pomoći u donošenju konačne odluke, a za sva dodatna pitanja i pojašnjenja, na raspolaganju vam stoji i naš prodajni tim putem broja telefona   051/2487-800.

Evo nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju i koje će vam, nadamo se, pomoći pri donošenju konačne odluke.

Prednosti kotlova na PELET:

  • veća udobnost korištenja (nema potrebe za čestim dodavanjem drva na vatru, izbacivanjem pepela i sl.)
  • kotlovi se pale i gase samostalno, ovisno o potrebi za zagrijavanjem prostora (ne morate brinuti hoće li se vatra u kotlu ugasiti)
  • Nema potrebe za velikim prostorom za skladištenje drva potrebnih za sezonu grijanja (pelet kupujete/naručujete u npr. količinama dovoljnim za 7, 14 ili 30 dana)
  • Visoki stepen iskoristivosti (čiji je rezultat ušteda u novcu, te pozitivno djeluje na očuvanje okoliša)

Prednosti kotlova na CJEPANICE:

  • Znatno niža cijena u odnosu na kotlove na pelet (iako se cijena kotlova na cjepanice s pirolitičkim izgaranjem približava cijeni kotlova na pelet).
  • Niža cijena i veća stabilnost cijene pogonskog goriva – iako je cijena peleta povoljnija i znatno stabilnija u odnosu na cijenu plina ili loživog ulja, ipak je vrlo izvjesno (i logično obzirom da su cjepanice sirovina za proizvodnju peleta) da će cijena drvenih cjepanica trajno ostati ispod cijene peleta.

Želite iskoristiti najbolje od obje varijante?

 

U tom vam slučaju savjetujemo odabir kotla koji su predodređeni za oba načina loženja (i cjepanicama i peletima).Ovdje treba razlikovati dvije kategorije kotlova i to:

Kotlove sa dva ložišta (poput Centrometal CentroPlus kotlova) od kojih je jedno ložište opremljeno setom za loženje peletima, dok se drugo ložište koristi za loženje cjepanicama. Ovakvi kotlovi omogućuju paralelno korištenje obje vrste ogrjeva.

Kotlove sa jednim ložištem (poput Centrometal EKO-CK/EKO-CKB kotlova) opremljenih setom za loženje peletima. Ovi kotlovi omogućuju korištenje cjepanica, odnosno peleta naizmjenično, a izmjena /prilagodba kotla za loženje jednom ili drugom vrstom ogrjeva izvodi se jednostavnom izmjenom vrata ložišta kotla. Za loženje peletima, postavljaju se vrata s pelet plamenikom, a za loženje cjepanicama, postavljaju se klasična kotlovska vrata.

Ukoliko ne posjedujete prostor za skladištenje drvenih cjepanica u količini dovoljnoj za jednu sezonu grijanja, često niste kući i niste sigurni da će neko moći tokom dana održavati vatru u kotlu te želite komfor korištenja sličan onom kod kotlova na plin ili loživo ulje? Kotlovi na pelete pravi su izbor za vas!

S druge strane, ako imate lako dostupne drvene cjepanice (npr. imate vlastitu šumu), imate prostor za skladištenje cjepanica te je ujedno i neko od članova domaćinstva spreman uložiti vlastiti angažman vezan za loženje i održavanje kotla, tada je za vas najbolji izbor kotao na drvene cjepanice (preporučujemo modele koji su predviđeni za nadogradnju pelet setovima, kako bi se u slučaju promjene mišljenja uz nadogradnju kotao mogao koristiti za loženje peletima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti