Za projekt Via Dinarica 200.000 KM

22.11.2016. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Za projekt Via Dinarica 200.000 KM

Projekat Via Dinarica je platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, koji povezuje sedam država Dinarskog gorja.

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini  (UNDP BiH) danas je potpisao ugovor o sufinansiranju sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, koje će podržati  projekat Via Dinarica sa 200.000 KM, s ciljem zajedničkog rada na održivom razvoju turizma u Bosni i Hercegovini.

"Kroz naše učešće u projektu Via Dinarica, želimo podržati razvoj turizma u prirodi, time doprinoseći diverzifikaciji i promociji turističke ponude naše zemlje. Pored toga, ovaj projekat će doprinijeti i razvoju poljoprivrede i zadržavanju stanovništva u ruralnim područjima BiH, koji će moći živjeti od svoga rada", rekla je Edita Đapo, ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

U sklopu budžeta Federacije BiH za 2016. godinu, a u okviru Strateškog plana za turizam Federacije BiH, odobrena su sredstva u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka za unapređenje kvaliteta turističke ponude, jačanje turističkih usluga i poboljšanje promocije, od kojih je 200.000 KM izdvojeno za projekat Via Dinarica.

"Memorandumom o razumijevanju i ugovorom o implementaciji projekta Via Dinarica, potvrđena je dobra saradnja i razumijevanje između UNDP-a i Federalnog ministarstva okoliša i turizma", rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna prestavnica UNDP u BiH, te naglasila: "UNDP želi doprinijeti razvoju turizma i dugoročnoj zaštiti okoliša u Bosni i Hercegovini putem pružanja podrške Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ostalim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini."

Projekat Via Dinarica je platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, koji povezuje sedam država Dinarskog gorja, od Slovenije na sjeveru, do Srbije, Kosova i Albanije na jugu. Srce ove mega-staze, slične Via Alpini i Apalačkoj stazi, je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Cilj ovog projekta je uspostavljanje koridora Via Dinarica, sa njegove tri glavne staze: bijela, zelena i plava staza.  Projekat Via Dinarica je inicijativa Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjih Američkih Država (USAID) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), koji je fokusiran na dio planinskog lanca u BiH, i implementira se u saradnji sa domaćim partnerima. Namjera mu je smanjiti ekonomske, društvene i regionalne nejednakosti u BiH kroz promociju Via Dinarice kao regionalne turističke atrakcije, te ojačati konkurentsku poziciju BiH u sferi turizma u prirodi.

Via Dinarica prelazi državne i regionalne okvire i postaje inicijativa koja je prepoznata na globalnom nivou, o čemu svjedoče i brojni medijski naslovi u eminentnim svjetskim magazinima i na turističkim portalima, kao što su National Geographic, Vogue, Independent i Lonely Planet Travel News, koji promoviraju Via Dinaricu kao vrhunsku turističku destinaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti