Transformatorska stanica Fojnica za pouzdaniju isporuku električne energije

30.11.2016. 12:58 / Izvor: Fena
Transformatorska stanica Fojnica za pouzdaniju isporuku električne energije

Transformatorsku stanicu Fojnica  pustili su u rad generalni direktor Elektroprijenosa BiH Mato Žarić i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

Kompanija Elektroprijenos BiH danas je pustila u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu (TS) Fojnica koja treba omogućiti pouzdaniju isporuku električne energije na tom području.

Područje općine Fojnica trenutno se napaja iz transformatorske stanice 35/10 kV Fojnica koja je izgrađena 1978. godine. Dio električne energije u ovo distributivno područje isporučuje se i iz više malih hidroelektrana. Kako je ovakav način napajanja nepouzdan, a radi povećanja sigurnosti u napajnju općine Fojnica u oktobru prošle godine Elektroprijenos BiH je počeo s izgradnjom nove 110/35/20 kV transtformatorske stanice Fojnica.

Radove na izgradnji TS izvodio je Konzorcij - Elko-Marić d.o.o. Mostar, Energoinvest d.d. Sarajevo, Deling d.o.o. Tuzla, Comel d.o.o. Sarajevo, CET Energy d.o.o. Sarajevo, Umel – Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla i MALCom d.o.o. Sarajevo.

Kako je istaknuto, izgradnjom ovog objekta i budućim planiranim uvezivanjem TS Fojnica i TS Kiseljak po 110 kV naponu u elektroenergetski sistem, formirat će se 110 kV „prsten“  između općina Visoko, Fojnica i Kiseljak, čime će se osigurati dvostrano napajanje ovih područja, siguran plasman proizvedene električne energije iz malih hidroelektrana, poboljšanje naponskih prilika i  pouzdana isporuka električne energije potrošačima.

Vrijednost investicije na izgradnji TS Fojnica je 3.360.000 KM, dok je investicija na izgradnji dalekovoda DV 110 kV TS Visoko – TS Fojnica, zajedno s izgradnjom dalekovodnog polja 110 kV za njegovo priključenje u TS Visoko, iznosila 3.900.000 KM. Dakle, radi se o investicijama vrijednim gotovo 7,5 miliona maraka.

Transformatorsku stanicu Fojnica  pustili su u rad generalni direktor Elektroprijenosa BiH Mato Žarić i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura, a svečanosti su među ostalima prisustvovali  premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, te predstavnici resornih federalnih i kantonalnih ministarstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti