Unapređenje efikasnosti provođenja ostavinskog postupka od velikog značaja

06.12.2016. 08:40 / Izvor: Fena
Unapređenje efikasnosti provođenja ostavinskog postupka od velikog značaja

Istaknuta je potreba razvoja tehničkih mogućnosti registara matičnih podataka građana.

Cilj konsultativnog sastanka o pitanjima i problemima primjene Zakona o nasljeđivanju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), između predstavnika Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) i predstavnika Notarske komore FBiH, federalnih ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, općinskih službi za opću upravu i matičarima bilo je unapređenje efikasnosti provođenja ostavinskog postupka kroz unapređenje kvaliteta sastavljanja smrtovnica.

To pitanje je, kako je navedeno, od velikog značaja u segmentu ostvarivanja i zaštite ljudskih prava,  prava na imovinu i ispunjenja obaveza BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić kazao je da je ovo ministarstvo u proteklom periodu intenzivno radilo na uspostavljanju saradnje i koordinaciji aktivnosti sa svim nadležnim pravosudnim i institucijama uprave s ciljem postizanja očekivanih efekata reformi koje su u toku.

Notar Džemaludin Mutapčić istaknuo je značaj smrtovnice u zakonu i pravnoj praksi u vezi sa zaštitom ljudskih prava u ostavinskom postupku te iznio neke od karakterističnih problema s kojima se notari susreću u praksi, a koje je moguće prevazići u saradnji s matičarima.

Predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova ukazali su na potrebu da se javnosti ukaže na odgovornost svakog pojedinca za tačnost ličnih podataka, kao i potrebu razvoja tehničkih mogućnosti registara matičnih podataka građana.

Zaključci ovog sastanka bit će dostavljeni Federalnom ministarstvu pravde i Notarskoj komori FBiH, kako bi inicirali slične aktivnosti i u drugim kantonima. Na taj način će se doprinijeti jedinstvenoj primjeni propisa u ovoj oblasti i ujednačavanju pravne prakse na području FBiH i poslati poruka da institucije sistema samo kroz saradnju mogu dovesti do unapređenja postojećeg stanja, saopćeno je iz Pres-službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti