Bh. institucije napokon otključavaju EU novac

06.12.2016. 00:00 / Izvor: Nezavisne novine
Bh. institucije napokon otključavaju EU novac

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dao je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između BiH i EU.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dao je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između BiH i EU o učešću BiH u programu Unije "Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća COSME 2014 - 2020".

Time je napravljen značajan korak ka potpunoj ratifikaciji ovog sporazuma od strane bh. institucija, na koju se čeka već mjesecima, a na šta su "Nezavisne" upozorile prije skoro mjesec dana. Zbog tog odugovlačenja trpe domaći privrednici kojima je onemogućeno apliciranje za ova sredstva.

Naime, riječ je o programu EU, čiji je ukupan budžet 2,298 milijardi eura, od čega će značajan dio moći da koriste preduzetnici iz BiH.

Marinko Đukić, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća RS, rekao je da očekuje da Predsjedništvo BiH u što skorije vrijeme ratifikuje ovaj sporazum, što bi omogućilo dobijanje značajnih sredstava s ciljem jačanja konkurentnosti.

On je u izjavi za agenciju Srna rekao da bi konačnim završavanjem tog posla Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva RS (EUNORS), na čijem je čelu Agencija, bespovratnim sredstvima finansirao veliki broj aktivnosti.

"Kroz organizaciju međunarodnih poslovnih susreta naša preduzeća dobiće mogućnost da lakše uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, mreža će ih informisati o mogućnostima koje nudi tržište EU, biće im dostupne informacije o evropskim propisima i preporukama koje moraju ispoštovati ukoliko žele poslovati na međunarodnom tržištu", objasnio je Đukić.

On je naveo da će biti moguće obezbijediti i savjetodavnu podršku domaćim preduzećima u slučaju neke krizne situacije ili kada planiraju širenje, kao i tehničku pomoć prilikom transfera tehnologije ili apliciranja za sredstva iz različitih programa i fondova EU koja su namijenjena malim i srednjim preduzećima.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da se do sada kasnilo s ratifikacijom ovog sporazuma, što je imalo štetne posljedice na privredu. Ipak, dodao je da je dobro što je u parlamentu BiH data saglasnost za ratifikaciju programa COSME, što će na kraju omogućiti da domaći privrednici koriste benefite koji proizlaze iz ovog programa.

"Ali, naši privrednici moraju imati na umu da su ovo izuzetno zahtjevni projekti i da je neophodno da se adekvatno pripreme, da ojačaju svoje kapacitete kako bi ispunili sve zahtjeve i kako bi njihova aplikacija bila uspješna", naglasio je Blagojević.

Podsjećamo da je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potpisao početkom juna ove godine potpisao ovaj sporazum. Potpisani Sporazum velika je šansa malim i srednjim preduzećima u BiH za pristup fondovima i projektima EU, a glavni korisnici programa COSME će biti preduzetnici, posebno u malim i srednjim preduzećima, koji će imati koristi s obzirom na olakšan pristup fondovima za razvoj, sredstvima za konsolidaciju i rast njihovih preduzeća, kao i građani koji žele osnovati svoj biznis.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti