Agenti FBI-ja spremni pružiti podršku BiH u borbi protiv korupcije

10.12.2016. 08:17 / Izvor: Fena
Agenti FBI-ja spremni pružiti podršku BiH u borbi protiv korupcije

Agentica FBI-a Teresa Hultz navodi da korupcija utječe na odvraćanje javnih sredstava od prioriteta kao što su, infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo.

Zamjenik atašea za pravna pitanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini i specijalni agent FBI-a (Federal Bureau of Investigation) Daniel Yocca kazao je jučer da su uvijek spremni da pruže podršku u vidu edukacije o korupciji i boljeg upoznavanja s ovim problemom, ali da u ovom trenutku ne planiraju dovođenje agenata FBI-a u BiH, kako bi učestvovali u istragama u oblasti korupcije.

To je izjavio na prezentaciji o temi "Internacionalna korupcija - FBI- Zakon o borbi protiv koruptivnih praksi u inostranstvu", koju je jučer u Američkoj ambasadi u Sarajevu održala specijalna agentica FBI-a Teresa Hultz.

Prezentacija je organizirana u okviru sedmice borbe protiv korupcije.

Yocca je istakao da su, ukoliko agencije za provedbu zakona trebaju bilo koju vrstu konsultacije, spremni da to učine, i dodao da u BiH imaju dva FBI te da trenutno ne planiraju dovođenje nekih drugih.

Također je napomenuo da, ukoliko postoje slučajevi korupcije koji imaju sponu sa SAD-om, imaju obavezu da se pozabave tim i da ocijene da li je to nešto u što se trebaju uključiti.

Specijalna agentica FBI-a Hultz je podsjetila da je Zakon o borbi protiv koruptivnih praksi u inostranstvu kao amandman usvojen 1977. godine, da bi se kriminaliziralo davanje novca službenim osobama stranih vlada od određenih kategorija fizičkih i pravnih osoba, s namjerom da im pomognu da dobiju ili zadrže poslovni aranžman.

Napomenula je da se od 1977. godine odredbe ovog zakona, koje podmićivanje propisuju kao krivično djelo, primjenjuju na sve fizičke i pravne osobe u SAD-u, kao i na određene izdavače vrijednosnica.

Godine 1998. godine zakon je izmijenjen i dopunjen, tako da se njegove odredbe kojima se podmićivanje smatra krivičnim djelom, također primjenjuju i na strane firme i osobe koje omoguće, neposredno ili preko posrednika, da radnja u cilju takvog koruptivnog plaćanja bude izvršena na teritoriji SAD-a. 

Ovaj zakon, pojasnila je Hultz, zabranjuje američkim i određenim stranim kompanijama da uplaćuju novčana sredstva da bi stekli određenu prednost, odnosno da bi kompanija dobila poslovni ugovor.

Između ostalog, naglasila je da je posebno značajno to što je omogućena suradnja između dvije države, kako bi zemlja čiji je korumpirani službenik u pitanju, mogla reagirati.

- Možemo pomoći vašim agencijama za provedbu zakona da se bave osobama koje nisu američki državljani i da se povinuju odredbama lokalnih zakona - istakla je Hultz na prezentaciji.

Kao jedan od uspješnih primjera istraga FBI-a, navela je slučaj Williama Jeffersona koji je devet godina bio zastupnik u Kongresu SAD-a. Jefferson je proglašen krivim po 11 tačaka optužnice i osuđen na 13 godina zatvora zbog podmićivanja, a to je najduža kazna izrečena kongresmenu za podmićivanje.

Agentica FBI-a je navela i neke od razloga plaćanja mita, a to su uticaj na postupak javnih nabavki, zaobilaženje određenih procedura za uvoz roba, pristup informacijama o javnim tenderima koje inače nisu dostupne, kako bi se kompaniji omogućilo da dobije ugovor.

Korupcija donosi troškove, a to su pojasnila je Hultz, između ostalih, odvraćanje javnih sredstava od prioriteta kao što su odbrana, infrastruktura, obrazovanje i zdravstvena zaštita.

Navela je još jedan negativan aspekt korupcije, a to je činjenica da ukoliko država postane poznata po tome što daje ugovore samo kompanijama koje plaćaju mito javnim zvaničnicima, veliki broj kompanija neće dolaziti u ovu državu jer postaje skupo za njih.

Osim toga, dodala je, korupcija njeguje atmosferu popustljivosti prema protivzakonitom korporativnom ponašanju i povećava zahtjeve korumpiranih zvaničnika.

Kao neke od nenamjernih posljedica korupcije, istakla je ekonomski propale države, zatim terorizam, ugroženu državnu sigurnost te kršenje ljudskih prava i trgovinu ljudima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti