1745 zaposlenih u javnoj upravi pohađalo obuku prema ECDL standardu

23.12.2016. 07:40 / Izvor: Akta.ba
1745 zaposlenih u javnoj upravi pohađalo obuku prema ECDL standardu

Razvoj IT vještina zaposlenih u državnoj upravi od ključnog je značaja za jačanje spremnosti za buduće procese uvođenja elektronskih servisa.

U proteklih deset mjeseci implementacije projekta "Obuka zaposlenih koji obavljaju poslove državne uprave za primjenu informacionih tehnologija i rad na računaru", završena su dva ciklusa informatičke obuke u okviru kojih je obuku pohađalo 1745 zaposlenih u državnoj upravi i jedinicama lokalne samouprave, a u toku je treći ciklus u kojem obuku pohađa 35 korisnika, čime će ukupan broj realizovanih obuka biti 1780.  Projekat je finansiran sredstvima Fonda za reformu javne uprave a implementira ga konzorcij firmi Net-pro d.o.o. Brčko i Eksa d.o.o. Sarajevo, koje su akreditovani ECDL centri, u saradnji sa agencijama za državnu službu odnosno upravu na svim upravnim nivoima u BiH.

Program obuke za primjenu informacionih tehnologija i rad na računaru je realizovan u skladu sa "ECDL Base" evropskim standardom (European Computer Driving Licence), a cilj projekta je da se razvojem IT vještina zaposlenih u javnoj upravi doprinese razvoju djelotvorne i moderne državne uprave u Bosni i Hercegovini koja će biti sposobna da odgovori na zahtjeve integracijskih procesa u EU i osigura kvalitetan servis svojim građanima, klijentima iz privrednog sektora i drugim korisnicima njenih usluga.

Od ukupnog broja polaznika u tri ciklusa obuke, 387 kandidata je sa nivoa državnih institucija BiH, 600 kandidata sa nivoa Federacije BiH, 593 kandidata sa nivoa Republike Srpske, dok je 200 kandidata sa nivoa Brčko distrikta BiH. Do sada je 1538 polaznika steklo ECDL Base diplomu, dok će preostali kandidati polagati završne ispite u narednom periodu.

O uticaju ovog projekta na razvoj informatičke osposobljenosti zaposlenih koji obavljaju poslove državne uprave govori i činjenica da je prosječna ocjena nivoa informatičkih vještina polaznika na kraju obuke veća za 49% u odnosu na prosječnu ocjenu nivoa njihovih početnih vještina.

Razvoj IT vještina zaposlenih koji obavljaju poslove državne uprave od ključnog je značaja za jačanje spremnosti za buduće procese uvođenja elektronskih servisa i razvoja eUprave u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti