The Challenge: Otvoren drugi poziv za dostavu projekata

14.04.2014. 09:59 / Izvor: eKapija.ba
The Challenge: Otvoren drugi poziv za dostavu projekata

Ambasada Švedske u Sarajevu odabrala je pobjedničke projekte u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u programu The Challenge!

Ambasada Švedske u Sarajevu odabrala je pobjedničke projekte u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u programu The Challenge! 

Ukupno 570 registriranih mikro i malih poduzeća, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Švedske, apliciralo je na prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga. Nakon rigoroznog postupka procjene i evaluacije šest kompanija je odabrano i one će dobiti grantove.

Dakle, šest kompanija - BerDiz Consulting AB, Gračanka, Net-pro, SEO, TBA:PRO i Ultimax – je dostavilo prijedloge projekata koji predstavljaju inovativne i komercijalno održive poslovne poduhvate. 

Kako navode iz ambasade, njihovi poslovni planovi sadrže jasne elemente dodatnih razvojnih učinaka, kao što su izgradnja kapaciteta, transfer tehnologije i otvaranje novih radnih mjesta. Kompanije će provoditi različite projekte unutar sektora industrije, koji se kreću od savjetovanja u području nuklearne energije do IT usluga, kao što su razvoj softvera u području optimizacije pretraživača. Odabrani pobjednici su kako individualni vlasnici tako i poljoprivredne zadruge s više od 1000 članova.

"Konkurencija u prvom pozivu je bila jaka i na kraju je izabrano samo 1% aplikacija koje će dobiti grantove, ali smo zadovoljni što smo pronašli kompanije koje predstavljaju različite sektore, dobro uspostavljena preduzeća kao i start-up ideje, i to iz svih krajeva BiH", poručuju iz Švedske ambasade.

Inače, sljedeći poziv za projedloge se otvara 14. aprila i traje do 31. maja 2014.

Aplikacije se mogu dostaviti u online obliku na www.challenge.ba

Ambasada željno iščekuje aplikacije koje predstavljaju i održive poslovne ideje i one koje nude element koji će uticati na dodatni razvoj.

Podsjetimo, osnovni cilj "Challenge" fonda je podsticanje razvoja novih poduzeća, transfer tehnologije, kao i promocija inovacija u BiH. "Challenge" fond ima na raspolaganju 500.000 eura u periodu 2013-2015, a koji će biti raspoređen odabranim firmama putem tri javna poziva za projekte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti