Uskoro i prvi romanijski brend – romanijski, dimljeni skorup-kajmak

28.12.2016. 09:26 / Izvor: Akta.ba

Godine 2005. pokrenuta je inicijativa za zaštitu imena romanijskog, dimljenog, skorupa-kajmaka, a aktivnosti na brendiranju su u završnoj fazi.

Godine 2005. pokrenuta je inicijativa za zaštitu imena romanijskog, dimljenog, skorupa-kajmaka, a aktivnosti na brendiranju su u završnoj fazi, potvrdila je za opštinski portal viša stručna saradnica za poljoprivredu kancelarije Sokolac Jelena Vlačić.

"Ovom prilikom moram istaći našeg kolegu, pokojnog Slavišu Pandurevića i dr Nataliju Dozet koji su inicijatori za pokretanje i uspješnu realizaciju ovog projekta. Zahvaljujući prije svega njima, a i nekim drugim organizacijama i institucijama, u resoru smo u mogućnosti da nastavimo aktivnosti do završetka ovog značajnog projekta. Doktor Snježana Jovanović iz Beograda, koja je i ranije bila uključena u ove aktivnosti, napisala je Elaborat koji je u obradi u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH. Mi smo optimisti i uskoro očekujemo i zvaničnu potvrdu o zaštiti imena 'Romanijskog dimljenog kajmaka-skorupa'", kazala je ona, dodajući da stručnim predavanjima nastoje povećati broj domaćica koje su zainteresovanje za ovu proizvodnju.

Za sada Udruženje proizvođača kajmaka okuplja 24 domaćinstva, a želja im je da ono preraste u Zadrugu proizvođača kajmaka koja će se baviti organizacijom i plasmanom proizvedenih količina na tržitu ovog veoma traženog ovog proizvoda.

"Inače, ovaj zimski period koristimo za edukovanje naših proizvođača u svim oblastima naših aktivnosti jer su i oni shvatili jer su i oni shvatili da znanja nikad nije dosta. Naše ekipe su skoro svakodnevno na terenu i imamo puno povjerenje naših poljoprivrednika", ističe Vlačić.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Kancelarija Sokolac, svojim aktivnostima pokriva prostor 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjo–drinske regije.

U ovom vremenu kada se mnogo priča, a znatno manje ulaže u razvoj poljoprivrede, rezultati koje postiže Kancelarija Sokolac su za svaku pohvalu. Uz stručnu pomoć, stalni nadzor, a u saradnji sa Institutom za ratarstvo iz Novog Sada, u ovoj godini realizovana su 23 mikro i makro ogleda. Potpisani su ugovori i 185 zapisnika o podsticajima u stočarstvu.

"Zahvaljujući dobroj saradnji sa stručnjacima iz Novog Sada, a prije svega velikom angažovanju naših poljoprivrednika, postignuti su značajni rezultati u proizvodnjI stočnog graška, silažnog kukuruza a mjestimično i u proizvodnji žitarica.Tako su na parcelama Dragana Kojića u Vražićima i Brana Đurevća u Bjelosavljevićima ostvareni prinosi jarog stočnog graška oko 50 tona po hektaru a silažnog kukuruza 48 tona. Ova proizvodnja i uvoz visokoproduktivnih junica direktno su uticali i na značajno povećanje proizvodnje mlijeka na ovim prostorima", govori Vlačić.

Posljednjih godina i na ovim prostorima postižu se sve zapaženiji rezultati u proizvodnji malina.

Vlačić kaže da je sve veći broj poljoprivrednika koji se odlučuju na ovu proizvodnju. U početku su to bili domaćini iz Podrinja, a posljednjih godina proizvodnja se širi i na područje opština Grada Istočno Sarajevo.

"Imamo jednog proizvođača iz opštine Istočno Novo Sarajevo koji je zasnovao malinjak na površini od 12 hektara. Nedavno su nas posjetili i stručnjaci iz Holandije, eksperti u proizvodnji malina koji su bili izuzetno zadovoljni radom naših malinara i izrazili želju za dugoročnu saradnju. Razmatrana je i inicijativa za organizovanje prodaje svježih malina o čemu za sada možemo samo razgovarati", kaže ona.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti