SERDA pruža značajnu pomoć malim i srednjim preduzećima

16.01.2017. 08:29 / Izvor: Federalna.ba
SERDA pruža značajnu pomoć malim i srednjim preduzećima

Na podršku koju su mali i srednji privrednici u KS-u imali u protekloj godini mogu računati i u 2017. godini.

Koliko je Kanton Sarajevo privlačan za investitore, odnosno koliki je interes investitora da ovdje ulažu kapital i razvijaju preduzeća, koja će biti nosioci razvoja ekonomije.

Programi subvencioniranja zapošljavanja i podrške malim privrednicima za mnoge su bili karika koja je nedostajala da se ohrabre samostalno započeti biznis.

Na podršku koju su mali i srednji privrednici u KS-u imali u protekloj godini mogu računati i u 2017. Na raspolaganju će im biti povoljne kreditne linije. "Iznosi kredita su do 200.000 KM na period otplate do pet godina, ako su stalna sredstva, i do 12 mjeseci ako su kratkoročna obrtna sredstva. Imamo najpovoljniju kamatnu stopu i zahvaljujući pomoći Ministarstva privrede Kantona Sarajevo imamo Fond za subvencioniranje kamatne stope, pa najpovoljnija kamatna stopa iznosi 0,5% godišnje", navodi Armina Arslanagić-Čengić, koordinatorica Odjela za finasijsku podršku SERDA.

Privrednike ne zaboravlja ni Kantonalna vlada. U  razvoj industrijskih zona bit će uloženo miliona maraka. Cilj je unaprijediti konkurentnost preduzeća u balkanskoj regiji, ali i dalje - u zemljama EU-a. Planirane mjere trebaju poboljšati bh. plasman na listi nacionalnih ekonomija Svjetske banke.

"Mi smo na 172. mjestu i imamo ozbiljne planove da popravimo status BiH, Kantona Sarajevo i Federacije. Kad strani investitori dolaze u neku zemlju prije svega gledaju kako ste plasirani na listi doing biznisa, koliko ste otvoreni i transparentni, kakve su kamate i sigurnost investicija. Mislimo značajno na tome raditi, a ovo što smo radili u 2016. odrazit će se u 2017. značajno za nekih 50 mjesta", tvrdi ministar privrede KS-a Muharem Šabić.

Potencijal za zapošljavanje i mjenjanje poslovnog okruženja posjeduju metalna, drvna industrija, IT sektor i turizam. "Turizam, možda, dođe i na prvo mjesto i mi postičemo grane iz tog portfolija. Ako značajno popravimo plasman na listi doing biznisa, strani investitori će više ulagati u KS. Mala i srednja preduzeća u EU čine 98 posto, a BiH je blizu te cifre", dodaje Šabić.

Mala i srednja preduzeća nakon gašenja velikih privrednih giganata postaju generatori zapošljavanja. Koorporativnim udruživanjem na međunarodnom nivou – nova tržišta su im  dostupna, a plasman proizvoda osiguran.

U Federaciji plus o radu Sarajevske razvojne agencije, koja učestvuje u pripremi projekata i povlačenju novca iz evropskih fondova za razvoj kantona, govorio je Dragiša Marek, zamjenik direktora SERDA-e.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti