Uskoro odluka o 200 miliona KM vrijednom tenderu

20.01.2017. 13:14 / Izvor: Faktor
Uskoro odluka o 200 miliona KM vrijednom tenderu

Peticije su blokirale aktivnosti na autoputevima i u nekim drugim mjestima poput Žepča i Zenice.

Konačna odluka nije donesena, ali kako saznaje Faktor, i o tome će se EIB uskoro očitovati a konačnu odluku će dostaviti Vladi FBiH i nadležnim institucijama. Spor je nastao usljed političkog pritiska na rad tenderske komisije nakon što je za najboljeg ponuđača izabran konzorcij kompanija Euroasfalt i Strabag.

Ponuda firme Hering iz Širokog Brijega i Viadukt iz Zagreba, iako 20 posto niža od ponude pobjedničkog konzorcija, je ocijenjena kao nerealno niska i stoga je odbačena.

Nakon toga kreću pritisci na komisiju od strane donedavnog direktora Autocesta FBiH Đenana Salčina koji je medijski napao rad ove komisije, a na sjednicama federalnog parlamenta pojedini zastupnici su javno tendenciozno komentarisali detalje rada Komisije koji bi inače trebali biti tajni.

Zbog toga EIB blokira čitav proces, i naređuje provođenje provjera koje su nedavno privedene kraju. Ova banka je za izgradnju dionice autoputa između Zvirovića i Počitelja osigurala kreditna sredstva u iznosu od 200 miliona KM.

Usporena izgradnja autoputeva u FBiH problem je koji vladajuće stranke pokušavaju riješiti već neko vrijeme. Problem im međutim predstavlja nekoliko prepreka.

Prvi problem je napravljen kada je Ustavni sud FBiH, nakon apelacije bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, proglasio neustavnim dio Zakona o eksproprijaciji. Time je postupak eksproprijacije spušten na općine, a što se u slučaju navedene dionice Počitelj - Zvirovići pokazalo fatalnim i usporavalo je čitav proces zbog malverzacija od strane općinskih organa.

Sljedeći problem koji se javlja je i pitanje peticija koji od 2009. blokiraju finaliziranje Prostornog plana na području Blagaja. Rješavanje ovog problema je u rukama Federalnog ministarstva prostornog uređenja koji izuzev rješenja koje su im predložile Autoceste FBiH nisu ništa uradile da ubrzaju pitanje rješavanja peticija, a za što već postoji zakonom propisana procedura. Peticije su blokirale aktivnosti na autoputevima i u nekim drugim mjestima poput Žepča i Zenice.

U konačnici, HDZ-ovi ministri su blokirali i povećanje akciza na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH krajem prošle godine. Tada nije postignuta saglasnost u vezi s usvajanjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kao ni za dva prateća zakona koji definišu raspodjelu prihoda u vezi sa namjenskim prihodima za ceste i autoceste.

Protiv su glasali državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i Miodrag Kudić, ekspert iz Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti