Do daljeg ništa od linije Banjaluka - Beč

23.01.2017. 14:27 / Izvor: Nezavisne novine
Do daljeg ništa od linije Banjaluka - Beč

Pregovori između predstavnika BiH i "Austrian Airlinesa" o otvaranju linije iz Beča za Banjaluku nisu urodili plodom.

Pregovori između predstavnika BiH i "Austrian Airlinesa" o otvaranju linije iz Beča za Banjaluku nisu urodili plodom, rečeno je "Nezavisnim" iz te austrijske kompanije.

Stefani Cugman, menadžer za međunarodni saobraćaj u "Austrianu", rekla nam je da je obavljen razgovor predstavnika Uprave te kompanije i Ambasade BiH u Beču.

"Tokom razgovora nije bilo konkretnog dogovora, tako da se čini da u bliskoj budućnosti neće biti uspostavljena linija. Nadamo se da će, kao što je vaš list nedavno pisao, to biti moguće ostvariti jednog dana", istakla je ona.

Juče smo pokušali stupiti u kontakt sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade BiH u Beču, ali zbog neradnog dana nije bilo moguće dobiti adekvatne sagovornike.

Kako smo nezvanično saznali, Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, boraviće u Beču, gdje će pokušati pronaći način da se pokuša uspostaviti saradnja s tom austrijskom kompanijom.

Podsjećamo, Cugmanova je nedavno "Nezavisnim" izjavila da linija iz Beča ka Banjaluci nije u vrhu prioriteta, ali nije isključila mogućnost postizanja dogovora o subvencijama, bez kojih, kako je istakla, takva linija ne bi mogla biti isplativa.

"S obzirom na razvoj tržišta u vazduhoplovnom saobraćaju 1 u ovom trenutku, fokusirani smo na atraktivnije projekte u Austriji i projekte koji znače izlaganje manjem riziku", izjavila je ona.

Dodala je, takode, da je za tu kompaniju u ovom trenutku važniji potencijal samog tržišta od subvencija, te da uspostavljanje potpuno nove linije predstavlja značajan ekonomski rizik.

"Destinacije prema kojima ne postoje aktuelni letovi predstavljaju veći rizik nego na tržištima gdje letovi postoje. A istovremeno, za nove linije uzimaju se avioni kojima bi se mogle opsluživati postojeće i provjerene linije", navela je ona.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao nam je da o eventualnim subvencijama treba da odluči Vlada RS, dok je Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka, rekao da nadležni stoje pred izborom da li ići na redovni linijski saobraćaj ili na niskobudžetne kompanije, te da će uskoro biti donesene odgovarajuće odluke.

Podsjećamo, Aerodrom Banjaluka je nedavno vodio razgovore s kompanijom "Sea Air" koja je željela uspostaviti letove iz Banjaluke ka destinacijama u Njemačkoj, ali zbog loše reputacije kompanije, ti razgovori nisu doveli do konkretnih dogovora.

Kako su "Nezavisne" prve pisale, "Sea Air" je otjeran sa nekoliko evropskih aerodroma zbog čestog otkazivanja letova i neprofesionalne usluge, a nekoliko bivših partnera podnijelo je protiv njih tužbe zbog prevare.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti