I zrak se u BiH dijeli na entitete

31.01.2017. 11:10 / Izvor: Avaz.ba
I zrak se u BiH dijeli na entitete

Podaci o zagađenju zraka iz BiH već godinama ne dostavljaju Evropskoj agenciji za okoliš (EEA).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svom posljednjem izvještaju o zagađenosti zraka u gradovima širom svijeta rangirala je bh. gradove Sarajevo i Tuzla, ali podaci kojima raspolaže, kada je naša zemlja u pitanju, datiraju još iz 2010. godine.

Razlog za to je što se podaci o zagađenju zraka iz BiH već godinama ne dostavljaju Evropskoj agenciji za okoliš (EEA).

Enis Krečinić iz Sektora životne sredine Hidrometeorološkog zavoda FBiH za „ Avaz" je kazao da su ove podatke, prema EEA, dostavljali do 2012., a onda je Evropska okolišna agencija promijenila format informacija koje zahtijeva.

"Mi u BiH imamo dva entitetska hidrometeorološka zavoda koja upravljaju svojim mrežama, a EEA zahtijeva da se takvi podaci dostavljaju s nivoa države. Tada smo se mi pokušali dogovoriti o tome šta bi ko i kada slao. Tek prošle sedmice dobili smo odluku Vlade FBiH o načinu slanja potrebnih podataka i pripremili smo ono što ćemo poslati do 2. februara ove godien, pojasnio je Krečinić.

Kako je naveo, pripremljeni podaci su za 2015., a u septembru će biti poslani i oni za prošlu godinu.

"Prema postignutom dogovoru, u budućnosti će dva entitetska zavoda izvještavati Evropsku agenciju naizmjenično, jedne godine jedan, a druge drugi. Dostavljat će se podaci za cijelu BiH - zavod čiji je red da šalje podatke sublimirat će ih za cijelo područje države", naglasio je Krečinić.

Dodao je da su pomoć dobili upravo od Evropske agencije, koja je pomogla i osigurala potrebni softver u koji će zavodi unositi svoje podatke.

Sarajevo je, prema listi WHO iz 2010., bilo treći najzagađeni ji glavni grad Evrope, nakon Tbilisija i Skoplja, dok je Tuzla drugi najzagađeniji grad Evrope, nakon Tetova u Makedoniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti