Đemila Gabriel počasni konzul BiH u Sidneju

07.02.2017. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Đemila Gabriel počasni konzul BiH u Sidneju

Uspješna Bosanka Đemila Gabriel, koja je rodom iz Bosanske Dubice, nedavno je imenovana za počasnog konzula Bosne i Hercegovine za regiju Novi Južni Vels sa sjedištem u Sydneyu.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Bakir Sadović i novoimenovani počasni konzul Bosne i Hercegovine za regiju Novi Južni Vels sa sjedištem u Sidneju Đemila Gabriel su 27. januara 2017. godine svečano otvorili Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Sidneju.

Svečanosti povodom otvaranja prisustvovali su članovi konzularnog kora iz Novog Južnog Velsa, ugledni javni radnici iz Sidneja, te predstavnici bosanskohercegovačkih zajednica iz ovog dijela Australije.

Ambasador Sadović i novoimenovani počasni konzul BiH Đemila Gabriel, nakon kratke ceremonije, u reprezentativnim prostorijama novootvorenog počasnog konzulata u najvećem gradu u Australiji, predstavili su i izložbu fotografija stećaka koji su prošle godine uvršteni na listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

"Očekuje me puno posla, tako da sam odmah krenula sa aktivnostima. Osim izložbe fotografija prisutni su na otvaranju imali priliku da se u Počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine upoznaju i sa turističkim i privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine. Trenutno sam zauzeta sa upoznavanjem predstavnika svih bosanskih zajednica, a također 23. februara imam ugovoren susret sa The Lord Mayor of Sydney Clover Moorey. Imam i sastanak sa Islamskom zajednicom pošto imaju problema oko uvođenja objekta u zemljišnje knjige u Sydneyu. Nakon toga imam sastanak sa školom bosanskog jezika, gdje se susreću sa određenim administrativnim problemima. Na 'Multicultural Festivalu' u Canberri 18. februara bit ću domaćin bosanskim organizacijama koje će nas predstavljati na tom festivalu",  kaže Đemila Gabriel.

Kako kaže počasni konzul Bosne i Hercegovine za regiju Novi Južni Vels tokom svog mandata radit će na privlačenju što većeg broja turista u našu zemlju, a također i stranih investitora.

"Želim od naše zajednice napraviti jaku, stabilnu i složnu strukturu. Svaki pojedinac je jako važan,još nikog nisam odbila i neću odbiti za susret. Vrata konzulata su širom otvorena za svakog", istakla je Gabriel, uspješna Bosanka koja je rodom iz Bosanske Dubice.

Đemila je već ranije pomagala humanitarnim organizacijama iz BiH, ali i Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu. U aprilu prošle godine je uplatila donaciju od 10.000 eura i na taj način je novi aparat za ultrazvuk srca ostao na UKCS. Bila je i producentica filma rediteljice Jasmile Žbanić 'Za one koji ne mogu da govore', kojeg je finansirala vlastitim novcem.

"Uvijek sam pokušavala na različite načine pomagati domovini. Ipak, moj najdraži projekat je postavljanje stećka ispred Parliament House in Canberra. Drago mi je da su nakon toga brojni Australci čuli za naš stećak",  kaže Gabriel.

Inače, Đemila je supruga australskog bogataša i biznismena Chrisa Gabriela, koji u budućnosti planira ozbiljne investicije u našoj zemlji. On je predsjednik velike australske grupacije za mobilnu telefoniju “Alive“, viši savjetnik kompanije “Macquarie Group”, šef “Talent Rise“, direktor “Talent International”, direktor “JCurve Solutions” i šef savjetodavnog odbora u “Clean Power Systems”.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti