Ensa BH kreće u masovniju proizvodnju malča

08.02.2017. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Ensa BH kreće u masovniju proizvodnju malča
OTVORI GALERIJU

va firma krenula je sa proizvodnjom krajem 2013. godine kada je bivša slovenačka firma "Ensa" trebala da ode u stečaj.

Akcionarsko privredno društvo „Ensa BH“ iz Prijebljega u ovoj godini kreće sa intenzivnijom proizvodnjom novog proizvoda pod nazivom malč. Radi se o materijalu koji se upotrebljava za poboljšanje plodnosti zemljišta i zadržavanje vlage, zatim za smanjenje rasta korova i za uljepšavanje prostora oko privatnih i poslovnih objekata, na igralištima, travnjacima i cvjećnjacima.

"Krajem prošle godine organizovana је probna proizvodnja 700 kubnih metara šest vrsta malča i to od sitnih komadića bukve, zatim od mješavine drveta, bora, jele i smrče, mješavine kore ova tri četinara, a tu je i malč od ljuski lješnjaka, dekorativni malč obojen organskim bojama i na kraju početni malč koji se proizvodi od znatno sitnijih komadića drveta koji služi kao baza dekorativnom malču", rekla je Sanja Jungić ispred petočlanog tima koji drži u vlasništvu ovu drvoprerađivačku firmu.

Po njenim riječima, malč je najbolje upotrijebiti u kasno proljeće nakon sadnje biljaka i to prije pojave korova. Debljina sloja treba da bude od 5 do 10 centimetara, a njegova trajnost je pet godina.

"Cijena je povoljna i kreće se oko 11 maraka za pakovanje od 45 litara. Ovih dana radimo na nabavci mašina i opreme kako bismo krenuli u masovniju proizvodnju jer je pokazan veliki interes kupaca, ne samo iz BiH, već iz Italije, Slovenije i Hrvatske", rekao je jedan od članova rukovodećeg tima, Goran Mandić.

Ova firma krenula je sa proizvodnjom krajem 2013. godine kada je bivša slovenačka firma „Ensa“ trebala da ode u stečaj. Tada je na scenu stupilo pet odvažnih preduzetnika, bivših radnika ove firme: Goran Mandić, Sanja Jungić, Rade Gudalović, Ranko Sladojević i Brankica Balaban koji su svoju imovinu stavili pod hipoteku, digli kredit kod komercijalnih banaka i oživjeli proizvodnju.

Tako je prošle godine ova firma proizvela 18 hiljada tona peleta od jelovine i bukovine izuzetnog kvaliteta. Koliki je interes za ovim proizvodima govori podatak da nema zaliha, a kupci za utovar čekaju u redu.

Zanimljivo je da se u ovoj firmi petorica vlasnika na direktorskoj funkciji rotiraju svake godine. Trenutno je zaposleno oko 30 radnika koji imaju redovne plate i doprinose.

Firma “Ensa BH„ posjeduje certifikat ENplus A2 koji je dobijen u sjedištu Evropske Unije u Briselu I jedina su firma koji ga posjeduju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti