Jagma za ogrevom prazni stovarišta

30.07.2017. 10:31 / Izvor: Glas Srpske
Jagma za ogrevom prazni stovarišta

Telefoni su usijani i kod prodavaca ogreva u Doboju, Trebinju, Zvorniku, Kneževu, Derventi i drugim lokalnim zajednicama.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom kada su zbog žestoke zime stovarišta ogreva bila gotovo prazna, a cijene višestruko porasle, mnogi stanovnici RS uveliko kupuju drva i pelet za čitavu grijnu sezonu.Kako bi spokojno dočekali hladne dane, marljivi domaćini su pohrlili na stovarišta, zbog čega su zalihe sve tanje. Navali kupaca nisu se nadali prodavci.

Prodajom drva i peleta zadovoljni su i u preduzeću “Lana eksport import” u Banjaluci, ističući da potražnja tokom ljeta nikad nije bila bolja. Naglašavaju da ih najviše raduje to što mušterije ogrev odjednom kupuju za cijelu sezonu.

“Prošle godine u ovo doba mušterije su se dvoumile da li da kupe paletu drva ili da ne pazare ništa, dok sada uglavnom kupuju po pet, šest paleta”, kazali su u ovom preduzeću.

Dodali su da su stanovnici Srpske sa nabavkom drva počeli još u maju, ali je sada nastala prava jagma.

“Cijena drva kod nas je ista kao i lani, dok je pelet za nijansu skuplji. Velika potražnja je i za briketom, ali ga trenutno nemamo u ponudi”, rekli su.

Gotovo ista situacija je i u istočnom dijelu Srpske, gdje prodavci drva kažu da bi moglo doći do nestašice ovog energenta.

“Stanovnici masovno nabavljaju ogrev jer se plaše prošlogodišnjeg scenarija kada zbog duge i jake zime drva nije bilo ni za lijeka”, kazao je prodavac iz Istočnog Sarajeva Nikola Perić, ne krijući da bi drva, iako godinama cijene nisu mijenjali, ipak mogla da poskupe.

I stovarišta u Prijedoru su sve praznija, dok potražnja vrtoglavo raste. Da je tako, najbolje znaju u preduzeću “Marić”, gdje kažu da nikad nije bilo teže doći do drva.

“Došli smo u situaciju da više ne znamo gdje da nabavljamo drva. Teško da ovim zalihama možemo podmiriti potrebe lokalnog stanovništva”, zabrinuti su u ovoj firmi.

Pune ruke posla imaju i u srbačkoj fabrici peleta “Ensa BH”.

“Gotovo svi koji koriste pelet za zagrijavanje prostorija kupuju veće količine u odnosu na prošlu godinu, odnosno onoliko koliko im je potrebno za cijelu sezonu”, kazala je suvlasnica ovog preduzeća Sanja Jungić.

Telefoni su usijani i kod prodavaca ogreva u Doboju, Trebinju, Zvorniku, Kneževu, Derventi i drugim lokalnim zajednicama. Međutim, jake zime najmanje se plaše stanovnici Bijeljine, od kojih je malo ko krenuo u nabavku ogreva, a tamošnji prodavci kao razlog navode besparicu.

“Ne mogu reći da stanovnici ne kupuju ogrev, ali to je uglavnom tona, dvije. Ima i onih koji uzimaju na vreće, pa po potrebi dokupljuju. Oni nisu ni svjesni da čim dođu hladniji dani, stovarišta će biti pusta. Tada im džaba novac”, kazao je vlasnik preduzeća “Ogrev-trans Bijeljina” Luka Simić.

Banjalučanin Stojan Brborović kaže da neće ponoviti grešku iz prošle godine, pa je već poručio 15 metara drva.

Cijene ogreva

drva 65-75 KM po kubnom metru

pelet 260-300 KM po toni

ugalj 100-180 KM po toni

briket 200-280 KM po toni

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti