Kako, od koga i po kojoj cijeni bh. institucije nabavljaju pelet

16.09.2022. 13:55 / Izvor: Akta.ba
pelet

Sve teža nabavka i divljanje cijena peleta mogla bi usloviti neizvjesnu sezonu grijanja i u mnogim institucijama.

Sve teža nabavka i divljanje cijena peleta mogla bi usloviti neizvjesnu sezonu grijanja i u mnogim institucijama. Ipak, mnoge od njih unazad nekoliko mjeseci intenzivno provode postupke javnih nabavki čime su osigurale pelet za novu grijnu sezonu. 

Analizirajući dodjele ugovora javnih nabavki na portalu Akta.ba, u nastavku donosimo neke od odabranih najpovoljnijih ponuđača i cijene po kojima će isporučivati pelet. Prema dostupnim informacijama, mnoge od njih su tonu peleta plaćale i preko 700 KM po toni.

Primjer je JU Terapijska zajednica-Kampus Kantona Sarajevo nabavila je od LUMBERJACK d.o.o. Sarajevo nabavila 30 tona peleta i platila 26.325 KM. Terapijska zajednica Kampus je s nabavkom prošla dosta skuplje, jer je po ovoj dodjeli tonu plaćala 877,5 KM. 

JU "Centar za kulturu, sport i informisanje" Bužim, prihvatio je ponudu OZZ "TRGOZAD" Bužim za nabavku 9 tona peleta sa ponuđenom cijenom od 5.307,69 KM bez PDV-a (ukupno 6.210,00 KM sa PDV-om, što znači da je tona peleta plaćena 690 KM.

14. septembra je objavljena dodjela ugovora za Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići koje proveo postupak javne nabavke peleta za 2022. godinu.

Zavod je nabavio pelet od kompanije Barić d.o.o. Kiseljak u vrijednosti 26.550 KM, ali nije navedeno koliko tona će biti isporučeno.

FZO Brčko Distrikt BiH je također proveo postupak javne nabavke peleta za grijanje. Ugovor su potpisali sa kompanijom "GOLD-MG" d.o.o. Donji Žabar u vrijednosti 6.000 KM.

300 tona peleta za Hotel Rajska dolina

JU Kulturno-sportski centar Pale potpisao je ugovor ugovor o nabavci peleta za 2022. godinu u vrijednosti 12.100 bez PDV-a, dok je Ugostiteljski servis Vlade RS Banja Luka obavio postupak nabavke, tačnije pregovarački postupak, za 189.000 KM, odnosno 221.130 KM sa PDV-om sa firmom Stanišić d.o.o. Pale. 

Kako se navodi u dodjeli ugovora, 300 tona peleta će biti isporučeno za Hotel "Rajska dolina" Jahorina koje je po ovoj računici plaćeno 737 KM po toni. 

Kako se navodi, razlozi za primjenu "Pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci".

"Za nabavku peleta u 2022 godini provedena su i poništena, dva otvorena postupka od kojih je u prvom postupku odabrani ponuđač odbio da potpiše ugovor dok u drugom postupku nije zaprimljena nijedna ponuda u roku za dostavljanje ponuda. Iz navedenih razloga donesena je odluka (Rješenje o pokretanju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja sa jednim ponuđačem i to kompanijom Stanišić", ističe se u odluci.

Dalje, JU Prva osnovna škola Maglaj nabavila je od Euro Stila Doboj pelet u vrijednosti 31.900 KM. 

Pelet za potrebe Općine Olovo također će isporučiti Euro-Still Doboj koji je odabran kao najpovoljniji ponuđač po cijeni od 54.054 KM sa PDV-om. Ukupna količina je navedena u tenderskoj dokumentaciji koja više nije dostupna. Također, ovu kompaniju su kao najpovoljnijeg ponuđača odabrale i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, JP VIK d.o.o. Zenica,  JU OŠ Grivice Banovići.

Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Tuzla nabavio je pelet od firme Bio Mass Energy d.o.o. Gračanica za preko 300.000 KM. 

Nabavku drvenog peleta za sezonu grijanja 2022/2023. godinu proveo je i Centar pošta Zenica koji je od Lumberjack​ d.o.o. Sarajevo nabavio pelet čija je vrijednost 97.093,62 KM sa uračunatim PDV-om.

Koliko variraju cijene samih ponuđača, pokazuje i poništenje nabavke MUP-a Republike Srpske, koji je nije prihvatio ponudu firme Lumberjack​ d.o.o. Sarajevo​, iz razloga što je ponuđena cijena od od 471.200 KM značajno veća, tačnije 57% od planiranih sredstava za navedenu nabavku.

Postupak je poništen jer cijena jedine dostavljene ponude znatno veća od obezbjeđenih sredstvava za navedenu nabavku.

 

dodjele akta

 

ENSA BH najčešći isporučilac

Jedna od kompanija koja najčešće pobjeđuje na tenderima za isporuku peleta je ENSA BH d.o.o. Srbac. Od ove firme pelet je nabavio Dom zdravlja Prnjavor je za 220 tona peleta od firme ENSA BH d.o.o. dao 146.718 KM sa PDV-om, što je oko 666 KM po toni, kao i JU Gerontološki centar Derventa. Predmet javne nabavke je nabavka, utovar, transport, istovar i skladištenje u skladište naručioca 100 tona peleta za ogrev što je plaćeno 64.350 KM sa PDV, odnosno 643 KM.

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove Banja Luka nabavila je od firme ENSA BH cca 27 tona peleta za potrebe područne jedinice Banja Luka za 16.983 KM, odnosno 19.870 KM sa PDV-om, što je oko 735 KM po toni. 

Ensa će isporučiti pelet i za mnoge druge institucije u RS. JZU Bolnica Sveti apostol Luka Doboj, Osnovna škola Branko Ćopić Prnjavor, Grad Prijedor, JU Osnovna škola Nikola Tesla Prnjavor, te mnoge srednje škole u RS.

Evidentno je da su ustanove i institucije koje su nabavljale pelet na proljeće prošle dosta povoljnije sa cijenom. Primjer je Opština Han Pijesak koja je u maju provela direktni sporazum sa firmom Bukom-Prom iz Vlasenice. Opština je tonu platila 468 KM, te nabavila 15 tona peleta za 7.020 KM.​

Podsjetimo, trenutne cijene čije su marže nesrazmjerne stvarnom stanju i kreću se do 202 posto, što ovaj ogrjev čine nedostupnim za mnoge građane u BiH, te mnogi odustaju od grijanja na pelet i drva.

Ono što ne bi trebalo brinuti građane jeste količina peleta kojom raspolažu peletari u našoj državi, jer peleta ima dovoljno da se podmiri tržište, ali visoke cijene brinu i nisu opravdane. 

Dok traje zabrana, većina proizvođača izvozno orijentirana svoje proizvode skladišti čekajući da se odblokira izvoz koji im je prouzrokovao brojne probleme.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti