Tuzlanska firma "Intral" osigurala praktičnu nastavu za obućare

09.02.2017. 07:57 / Izvor: Fena

U tuzlanskoj firmi "Intral BH" jučer je za učenike Mješovite srednje škole Tuzla počela praktična nastava,

U tuzlanskoj firmi "Intral BH" danas je za jučer Mješovite srednje škole Tuzla počela praktična nastava, a radi se o budućim obućarima, koji su deficitarni na tržištu rada.

Ova firma jedna je od uspješnih privrednih priča u Tuzlanskom kantonu ne samo zbog činjenice da je otvorila veliki broj radnih mjesta i zaposlila značajan broj bivših radnika Fabrike obuće "Aida", nego i zbog činjenice da je primjer dobre saradnje realnog i obrazovnog sektora.

Obućarski zanat vraća se ponovo u školske programe iako je prošlo deset godina otkako je iz srednje škole u Tuzli izašla posljednja generacija obućara.

Učenica Mješovite srednje škole Tuzla Mirnela Dedić kazala je da joj se svidjelo kako se tu radi, dodajući da su učenici imali mentore koji su im omogućili da pomalo rade s njima.

Također, učenik Mješovite srednje škole Tuzla Muamer Salkić ispričao je da je s majstorom popunjavao naloge te odvozio robu na pakovanje.

Tržištu rada je potreban ovaj kadar, a u firmi "Intral BH" ističu da u ovim učenicima vide dobar potencijal i nadaju se da će se upravo ovdje, po završetku školovanja, biti radno angažirani.

Direktor kompanije "Intral" Alija Šehović pojasnio je da je sa ovom srednjoškolskom ustanovom potpisao Ugovor o saradnji, u koji su dodatno bili uključeni gradska uprava Tuzla koja je jednim dijelom stipendirala učenike koji su upisali obućarstvo.

"S druge strane USAID je bio inicijator cijelog projekta koji smo uspjeli realizirati. "Intral BH" je samim tim dobio dodatni impuls, pojačanje kadra s kojim računamo u budućnosti", dodao je Šehović.

Direktorica Mješovite srednje škole Tuzla Izeta Ikanović podsjetila je da su ranije učenici ovog smjera na praksu išli u Fabriku obuće "Aida", a ta praksa sada je nastavljena i s firmom "Intral".

"Međutim, mi ćemo u "Intralu" sada imati našeg koordinatora praktične nastave iz Mješovite srednje škole Tuzle i koordinatora praktične nastave firme "Intral" gdje će oni konkretno raditi na zadacima čime bi se postigle veće vještine", zaključila je Ikanović.

Ovaj primjer trebao bi potaknuti mlade da upisuju zanatska zanimanja koja zadnjih godina bilježe negativne trendove kada je u pitanju upis novih generacija, a argument više za to je činjenica da i domaće i strano tržište treba dobre zanatlije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti