Potvđeno: U prijedorskim Tukovima u pitanju virus H5N8

13.02.2017. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Potvđeno: U prijedorskim Tukovima u pitanju virus H5N8

Veterinarski fakultet u Sarajevu potvrdio je prisustvo virusa visoko patogene influence ptica na području grada Prijedor.

Veterinarski fakultet u Sarajevu potvrdio je prisustvo virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5 u jednom domaćinstvu sa ekstenzivnim držanjem domaće peradi u naselju Tukovi, na području grada Prijedor, saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Sva nadležna tijela su odmah obaviještena i održan je hitni sastanak predstavnika Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske i Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ u Banja Luci. Na sastanku je dogovoreno da se hitno pozove krizni štab grada Prijedora i formira grupa lokalnog centra za kontrolu bolesti koja će biti zadužena za koordinaciju provođenja mjera na terenu. U skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica („Sl.glasnik BiH“, broj 35/10) dogovoreno je hitno provođenje propisanih mjera, uključujući proglašavanje zaraženog i ugroženog područja, zabranu kretanja i držanja peradi na otvorenom, popis imanja i mjere nadzora.

Odmah po održavanju sastanka sa lokalnim kriznim štabom grada Prijedora pristupilo se sanaciji žarišta, pri čemu je izvršena depopulacija peradi na zaraženom imanju, uklanjanje leševa uginule peradi i provođenje mjera dezinfekcije.

"U ovom trenutku u toku je laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa. Pretpostavlja se da se radi o istom podtipu koji se u proteklom periodu javlja na području cijele Evrope, odnosno H5N8, koji do sada nije izazivao obolijevanje ljudi, međutim do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju", ističe se u saopćenju.

Virus je utvrđen kod domaćih koka u zaraženom domaćinstvu, a prilikom provođenja mjera sanacije žarišta, odnosno depopulacije, uzeti su uzorci i od drugih vrsta peradi koji su proslijeđeni u laboratoriju. U skladu sa do sada prikupljenim informacijama bolest je najvjerovatnije unesena kontaktom sa divljim migratornim pticama. Povoljna informacija je da u zoni zaraženog i ugroženog područja nema velikih komercijalnih farmi peradi.

"Iako je Kancelarija za veterinarstvo BiH već apelovala putem medija da svi vlasnici peradi pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica, još jednom koristimo priliku da istaknemo značaj provođenja ovih preventivnih mjera", saopćeno je.

Nadležna tijela će nastaviti sa provođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu, odnosno najmanje 30 dana od zadnjeg slučaja nakon što su provedene sve mjere na zaraženom imanju

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti