IDDEEA danas raspisuje novi tender za nabavku pasoša

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

IDDEEA danas raspisuje novi tender za nabavku pasoša

IDDEEA je još u maju prošle godine raspisala tender za nabavku pasoških knjižica u vrijednosti od 20 miliona KM za tri godine.

20.02.2017. 08:28 / Izvor: Oslobođenje

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH danas raspisuje novi tender za izradu pasoša, potvrdio je za Oslobođenje zamjenik direktora IDDEEA Radivoje Trbić.

Veliki stres

IDDEEA je još u maju prošle godine raspisala tender za nabavku pasoških knjižica u vrijednosti od 20 miliona KM za tri godine. Ponovo je izabrana banjalučka firma Muehlbauer, ali je Ured za žalbe BiH poništio tender nakon što ga je osporila francuska kompanija Gemalto. IDDEEA je 8. novembra prošle godine morala poništiti i drugi tender.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Vojin Mijatović kazao nam je da će se bez problema nastaviti izdavanje pasoša i nakon isteka 21. marta, odnosno važećeg ugovora sa firmom Muehlbauer.

"Da budemo potpuno iskreni, Agencija za identifikacione dokumente jeste nosilac posla, ali to ne abolira nikog u Savjetu ministara BiH od odgovornosti, pogotovo Ministarstvo civilnih poslova", smatra Mijatović.

Vijeće ministara je na vanrednoj sjednici održanoj u četvrtak prihvatilo ostavku Edima Nesimija na dužnost direktora Agencije, a Mijatović ističe da je Nesimiju kazao da ukoliko nije spreman ući u rješavanje nastale situacije, poruči da više nije direktor.

"I zaista je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga. Stres je za njega zaista bio veliki. Gospodin Trbić je vrlo odgovorno preuzeo ono što je njegova zakonska obaveza i pokrenuo proceduru raspisivanja tendera. Očekujem da će za desetak dana biti provedena procedura kako ne biti došlo do problema u izdavanju pasoša", kazao nam je Mijatović.

Kada problem bude prevaziđen, naglasio je, on će se u skoroj budućnosti morati sistemski riješiti “kako se više nikad ne bismo našli u ovakvoj situaciji”. Podsjetio je da je Savjet ministara na vanrednoj sjednici usvojio informaciju IDDEEA o načinu rješavanja naslijeđenih problema u vezi sa štampanjem pasoških knjižica u BiH.

Sastanak s Mektićem

"Zakonski jeste Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka ta koja treba ovo da riješi, ali Savjet ministara se u četvrtak na telefonskoj sjednici prvi put vrlo ozbiljno ponio prema ovom problemu. Usvajajući zaključke, dali su prostor IDDEEA da na kvalitetan način radi. Tome je prethodio sastanak ljudi iz Savjeta ministara, Kancelarije za žalbe i ministra bezbjednosti Dragana Mektića. Zaista ne vidim nijedan razlog da ne riješimo ovo pitanje u narednih nekoliko dana i da se tema izdavanja pasoša više ne skine sa liste aktuelnosti", zaključio je zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti