Da li nakon školovanja, tržište rada dobija kvalitetan kadar?

25.02.2017. 08:03 / Izvor: RTRS
Da li nakon školovanja, tržište rada dobija kvalitetan kadar?

Privrednici kažu da su spremni da pomognu i ustupe dio svoje opreme za organizovanje praktične nastave.

Da li nakon školovanja, tržište rada dobija kvalitetan kadar? Većina privrednika na ovo pitanje neće potvrdno odgovoriti. Nedovoljno prakse u školskim ustanovama, kažu, tjera ih da za nove radnike organizuju dodatnu obuku.

Mirko Lončar tehničar je modeliranja na računaru. Zaposlen je u preduzeću koje proizvodi dijelove za automobilsku i avio industriju. Kada je prije godinu i po dobio posao, morao je na dodatnu obuku, jer školovanje mu nije pružilo dovoljno prakse.

"Imali smo 1 'CNC' mašinu na nas 30 i nije bilo dovoljno", rekao je Lončar.

U upravi preduzeća kažu da Mirko nije jedini ovakav slučaj. Često organizuju obuku za nove radnike. Posebno jer imaju savremene mašine.

"Kad dobijemo te radnike na konkursu oni nisu spremni na rad na cnc mašinama kakve imamo ovdje u našoj proizvodnji". istako je direktor preduzeća "Kolektora", Predrag Zorić.

"Kvalitet tog školstva je pao. Posebno ta zanatska zanimanja ,a ni visoko obrazovanje je ispod svakog kriterijuma,koji bi trebalo da bude po završetku školovanja", istakao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić.

U banjalučkoj Tehničkoj školi žele da prate savremene potrebe tržišta rada. Obrazuju kadrove za te profile.

"Morate da imate opremu da taj obučeni kadar može da rukuje tom opremom", izjavila je direktorka Tehničke škole Kristina Mrđa.

"Moraju prosvjetni radnici shvatiti da dolaze nova zanimanja i ako nisu spremni da se usavršavaju da moraju nešto drugo da rade, moraće da prihvate biro", smatra ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević.

Za organizovanje praktične nastave neophodno je uključiti i realni sektor kažu u Agenciji za mala i srednja preduzeća. Zbog toga su i organizovali obuku za pojedine nastavnike.

"Kako bi se upoznali sa novim tehnologijama, kako bi oni što kvalitetnije mogli da provode praktičnu nastavu", naglasio je direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Marinko Đukić

I privrednici kažu da su spremni da pomognu i ustupe dio svoje opreme za organizovanje praktične nastave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti