Šamački polјoprivredni proizvođači počinju sa proizvodnjom soje

06.03.2017. 09:21 / Izvor: Akta.ba
Šamački polјoprivredni proizvođači počinju sa proizvodnjom soje

Proizvođači su obavezni obezbijediti odgovarajuće površine obradivog zemlјišta na kojem će biti zasnovana proizvodnja soje, obezbjediti odgovarajuće gnojidbu...

Na inicijativu Službe za lokalno ekonomski razvoj održan je sastanak - INFO dan kojem su prisustvovali polјoprivredni proizvođači, a povodom Javnog poziva za izražavanje interesa sa područja opštine Šamac oko učešće u aktivnostima zasnivanja i proširenja proizvodnje soje.

Poziv je raspisao Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP), iz projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR), koje se finasira iz sredstava EU i sufinansira iz Budžeta opštine Šamac.

"Opština Šamac je jedna od 21 opštine BiH učesnik projekta LER-a", kaže koordinator projekta Velimir Maslić, dodajući da su na sastanku obrazloženi uslovi, postupak i način podnošenja prijava – učesnika javnog poziva.

On dodaje da će 50 polјoprivrednih proizvođača sa ovog područja dobiti paket podršku od UNDP za proširenje proizvodnje soje, sjemenski, genetski nemodifikovani materijal soje za površinu od minimalno 1 ha do maksimalno 1 ha po korisniku.

"Proizvođači su obavezni obezbijediti odgovarajuće površine obradivog zemlјišta (minimalno 1 ha obradive površine do maksimalno 10 ha) na kojem će biti zasnovana proizvodnja soje, obezbjediti odgovarajuće gnojidbu, zaštitu za proizvodnju soje, pripremiti zemlјište", kaže Maslić.

Maslić je dodao da proizvođači treba da učestvuju u obuci organizovanom od strane LER projekta, provedu sve agrotehničke mjere u toku vegetacije, te dozvole testiranje soje na genetski modificirane organizme (GMO) za vrijeme proizvodnje kao i za vrijeme otkupa.

Poziv je otvoren do 10. marta, a uz podršku projekta LER odbranim korisnicima će biti pružena mogućnost da se komercijalno uvežu sa firmama, otkuplјivačima iz BiH i potpišu kooperantske ugovore, te sa njima odrede siguran plasman svojih proizvoda poznatom kupcu i uspostave dugoročnu saradnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti