Mostarci uradili softversko rješenje na uređaju za proširenu stvarnost

10.03.2017. 10:18 / Izvor: Akta.ba
Mostarci uradili softversko rješenje na uređaju za proširenu stvarnost

Tim inženjera IT odjela iz Mostara uradio je softversko rješenje na uređaju za proširenu stvarnost. Radi se o naočalama Microsoft Hololens.

Tim inženjera softverske kompanije IT odjel iz Mostara uradio je softversko rješenje na uređaju za proširenu stvarnost. Radi se o naočalama Microsoft Hololens.

Marco Laco, vlasnik kompanije u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako se radi o tehnologiji koja će za nekoliko godina postati dio naše svakodnevnice.

Ova vrsta naočala od velike pomoći će biti policajcima, koji koristeći naočale mogu dok hodaju gradom i da samo na osnovu jednog pogleda automobila imaju cijeli njegov dosje.

Softversko rješenje koje se pokazalo opravdanim naročito u KZH, a koje je uradila ova kompanija je Registar nacionalnih tablica "Renata". Zbog ove inovacije u junu prošle godine od strane Microsofta na globalnoj razini IT odjel je proglašen jednim od top četiri kompanije u konkurenciji za nagradu "Microsoft partner of he year" u kategoriji "Javni sektor: javna i državna sigurnost".

"Renata predstavlja integirarano softversko rješenje koje ujedinjuje razne izvore podataka i na brz i adekvatan način prikazuje instituciji, sigurnosnom licu u prometu informacije o vozilu koje mu ide u susret", pojašnava Laco.

Zapanjujući su podaci do kojih je došao IT odjel koristeći ovaj sistem. Prateći podatke sa samo jedne kamere došli su do podatka da jedno od 400 vozila učesnika saobraćaj, treba iz nekog razloga zaustaviti, bilo da je ono ukradeno, neregistrirano ili pripada nekoj osobi koja je kriminalno interesantna.

Renata se koristi za provedbu zakona u MUP-ovima nekoliko kantona u BiH, ali i u zeljama Bliskog istoka.

Korisnici ovaj sistem uspjeli su podići sistem sigurnosti na veći nivo, smanjiti korupciju i povećati ekonomsku isplativnost naših institucija, sigurnosnih i graničnih institucija.

Osim programiranja, IT odjel radi i izradu marketinških strategija, profesionalne usluge u području videoprodukcije, edukaciju, a svoje poslovanje su proširili i na tzv. Outsourcing resursa.

"Partneri s kojima radimo su zbilja mnogobrojni od kojih su najveći Microsoft, 3m, IBM i mnogi drugi, ali posebno bih istakao suradnju sa sigurnosnim institucijama u BiH", istakao je Laco.

Pojašnjava, kako kompanija po pitanju sigurnosnih sistema i sistema za provedbu zakona prednjači po inovacijama ne samo u BiH nego i u regiji. Kao dokaz tome govori činjenica da sistem već treću godinu zaredom donosi konkretne rezultate u prevenciji kriminala, smanjenju broja prometnih nesreća, sprječavanju krađe vozila, i smanjenju korupcije na području BiH i dalje.

"Naše inovacije su pomogle poboljšati produktivnost i olakšati rad policijskim službenicima te pružiti građanima osjećaj veće sigurnosti na prometnicama."

Također, kompanija je nedavno ušla i u uži izbor za Inovacijsku nagradu Njemačke privrede u Bosni i Hercegovini. Laco kaže kako je bila čast biti nominiran kao jedna od tri najinovativnije kompanije u BiH.

Njihovi planovi su daljnja izgradnja, širenje kapaciteta, profesionalno usavršavanje, stabilniji položaj na vanjskom tržištu, uspostavljanje jakih partnerskih odnosa u inozemstvu itd.

"Ono što nam je plan broj jedan je, biti okruženje gdje će raditi sretni i nasmijani ljudi. Bez toga ništa drugo nema smisla", zaključuje Laco.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti