Gaber: Odlazak mladih zaustaviti programima podrške

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gaber: Odlazak mladih zaustaviti programima podrške

Bosna i Hercegovina će se za nekoliko godina naći pred velikim problemima zbog masovnog odlaska mladih iz zemlje, rekao je Martin Gaber.

23.03.2017. 07:56 / Izvor: Akta.ba

Bosna i Hercegovina će se za nekoliko godina naći pred velikim problemima zbog masovnog odlaska mladih iz zemlje, rekao je Martin Gaber, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH na panel diskusiji “Brain drain (odliv mozgova)”, koja je jučer u Tuzli održana prilikom otvaranja Njemačkog centra za robotiku.

Gaber je rekao da je razumljivo da ljudi iz BiH za sebe i svoje porodice traže perspektivu, te da zbog toga često odlaze u inostranstvo. Međutim, on je upozorio na posljedice ukoliko se hitno ne preduzmu mjere i ne spriječi tzv. odliv mozgova.

"Jedan od načina da se ovaj trend odlaska iz zemlje zaustavi jesu dodatni programi podrške, koji će većem broju mladih omogućiti da u okviru prakse ili pripravničkog staža steknu prva radna iskustva na bh. tržištu i tako im otvoriti perspektivu za pronalaženje zaposlenja“, rekao je Gaber.

Osim toga, on je konstatovao da obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini s jedne strane vrši hiperprodukciju određenih kadrova, dok s druge strane postoji veliki manjak stručnih radnika, te da obrazovanje hitno treba uskladiti sa potrebama realnog sektora, uz preporuku da se to učini po uzoru na njemački dualni obrazovni sistem. Smatra da je potrebno mijenjati mišljenje da samo akademsko školovanje može dovesti do dobrog i sigurnog zaposlenja, te da država BiH treba raditi na poboljšanju imidža strukovnih zanimanja za koja već sada nedostaje kadrova i koja često mogu obezbijediti jednaka primanja kao i akademska zanimanja.

"Na kraju krajeva, napuštanje Bosne i Hercegovine se može usporiti i spriječiti samo ako se nastavi pozitivni razvoj preduzeća u Bosni i Hercegovini, a to je još uvijek slučaj, te ako politika počne da shvata da između aktuelne retorike i posljedica na privredu zemlje postoji veoma uska veza", podcrtao je Gaber.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti