Pokrenute aktivnosti za izradu trećeg UNEP Pregleda stanja okoliša u BiH

30.03.2017. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Pokrenute aktivnosti za izradu trećeg UNEP Pregleda stanja okoliša u BiH

Na sastanku je razgovarano, između ostalog, o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite okoliša i dosadašnjim aktivnostima Kantona Sarajevo.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić održao je sastanak sa predsjednikom Stalnog odbora Alpske konvencije u okviru Ministarstva za okoliš, kopno i more Republike Italije Paolom Angelinijem te predstavnicom italijanskog Nacionalnog instituta za statistiku Cristinom Brandimarte, u okviru nastavka saradnje sa Programom Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), započete tokom prošle godine.

Na sastanku je razgovarano, između ostalog, o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite okoliša, dosadašnjim aktivnostima Kantona Sarajevo i resornog ministarstva, s posebnim naglaskom na unapređenje kvaliteta zraka i zemljišta, a u kontekstu pripreme trećeg po redu Pregleda stanja okoliša u Bosni i Hercegovini od  Ekonomske komisije za Evropu pri Ujedinjenim narodima (UNECE).

Spomenuti pregled provode međunarodni timovi stručnjaka iz UNECE regiona, koji usko sarađuju sa ekspertima iz zemlje koja je predmet pregleda, kao i sa drugim organizacijama u sistemu Ujedinjenih  naroda, poput UNEP-a.

Ministar Lukić je podsjetio na započetu saradnju sa UNEP-om u okviru ''Programskog pristupa za ograničenje emisija CO2 i zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo'', kao i na probleme sa kojima se Kanton Sarajevo susreće kada je u pitanju zagađenje zraka, posebno koncentracijama čvrstih čestica PM10, čiji nastanak najvećim dijelom potiče saobraćaj i produkcija toplotne energije za zagrijavanje stambenih jedinica.

"U segmentu rješavanja ovog problema, ono što je jedno od značajnih interesovanja Kantona je razvoj daljinskog grijanja, budući da su najveći zagađivači zraka pojedinačna ložišta, a ne treba zanemariti i pojačane emisije zagađujućih supstanci koje potiču iz saobraćaja, objekata za proizvodnju toplotne energije i malih ložišta", naglasio je ministar Lukić. 

Jedan od eksperata koji će raditi na izradi Pregleda stanja okoliša u Bosni i Hercegovini, predsjednik Angeli, izrazio je zahvalnost na prihvatanju zahtjeva za susret i početak saradnje sa predstavnicima kantonalnih organa, budući da je neophodno i važno poznavati stvarnu sliku stanja u zemlji kada je u pitanju oblast zaštite okoliša, kako bi mogli pružiti pomoć i asistenciju u daljem razvoju, kako Kantona Sarajevo tako i cijele zemlje.

"Poznato je da se u sektoru zaštite okoliša može na različite načine djelovati, pa je stoga naš fokus interesovanja da najprije otkrijemo kritične tačke održavanja vode, tla i zraka, a naše iskustvo nas podučava da krenemo od uočavanja i borbe sa tim kritičnim tačkama, pa se onda možemo usmjeriti na zelenu ekonomiju i zaštitu okoliša uopće", obrazložio je predsjednik Angeli. Naveo je određene modele sistema povlačenja sredstava za unapređenje zaštite okoliša koje se primjenjuju kako u Italiji tako i u drugim zemljama Evropske unije, saopćeno je iz Pres-službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti