Porez na transport

Bugarska usvojila porez na gas, moguće poskupljenje i do 20 posto

18.10.2023. 08:29 / Izvor: Akta.ba
gasovod

Bugarska je uvela porez na tranzit ruskog gasa koji se, preko njene teritorije isporučuje gasovodom "Balkanski tok".

Bugarska je uvela porez na transport ruskog gasa koji se, preko njene teritorije isporučuje gasovodom "Balkanski tok", zbog čega bi gas u Bosni i Hercegovini mogao poskupjeti i do 20 posto, navodi resorni ministar u KS-u Almir Bečarević

"Ukoliko Gazprom, kao onaj ko zakupljuje transport gasa kroz Bugarsku, prihvati ovu odluku, nema dileme da će ona imati ogromne negativne implikacije", kazao je.

Kako je kazao, boji se onoga što bi moglo slijediti.

"To bi bilo povećanje za nas od minimalno 20 posto. Zakon je stupio na snagu. Vidjet ćemo u ovoj sedmici šta će se dešavati. Gasprom je taj koji zakupljuje transport kroz Bugarsku. Nas u tom transportu tretiraju kao Srbiju, zato nas i ne spominju. Tamo su nabrojane Srbija, Makedonija Mađarska... nas nema. Ako Gasprom prihvati, nema dileme gdje će to ići, ka krajnjim kupcima", naveo je Bečarević.

Uredba koju je donijela Bugarska i koja je odmah stupila na snagu predviđa taksu od 10,76 dolara (10,19 eura) za 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje "Balkanskim tokom".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti