Hepok će ponovo biti motor razvoja kompletne Hercegovine

05.04.2017. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Hepok će ponovo biti motor razvoja kompletne Hercegovine

Hepok je dugo godina bio motor razvoja kompletne Hercegovine i jedna od najuglednijih kompanija u regiji.

Kompanija Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo nedavno je preuzela stopostotno vlasništvo nad Hercegovačkim poljoprivrednim kombinatom – Hepokom. Vlasnik ove kompanije je Zeraa Investment LLC iz Dubai koja je supsidijarno društvo Investment Corporation of Dubai.

O planovima budućeg razvoja Hepok -a za Akta.ba govorio je Damir Ferović, direktor ove kompanije.

"Zeraa Agriculture Investment d.o.o. je preuzela Hepok još prošle godine u august mjesecu, kada smo i krenuli sa rješavanjem pojedinih problema. Naš plan je da ovu kompaniju dalje razvijamo u segmentu po kojem je ona oduvijek bila poznata, a to je proizvodnja vina i alkoholnih pića. Cilj  nam je da Hepok vratimo na mjesto u privredi BiH koje mu po našem mišljenju i pripada", rekao je Ferović.

Hepok je dugo godina bio motor razvoja kompletne Hercegovine i jedna od najuglednijih kompanija u regiji. U svojoj proizvodnoj djelatnosti bave se preradom poljoprivrednih proizvoda, te proizvodnjom vina, jakih alkoholnih i bezalkoholnih pića, marmelada i džemova.

U svom posjedu raspolaže površinom vinograda od 556 hektara, od čega je 300 hektara novozasađenih vinograda. Hepok je i jedan od rijetkih primjera uspješne privatizacije u Federaciji BiH.

Nove investicije koje Zeraa planira uvesti u Hepok će biti fokusirane prvenstveno na modernizaciji proizvodnih pogona, kazao je Ferović, a sve u cilju unaprijeđenja kvalitet proizvoda i mogućnosti plasiranja proizvoda i na druga tržišta pored BiH.

"Primarni cilj nam je investicija u proizvodne pogone i opremu, a nakon realizacije tog dijela nastavit ćemo i dalje ulagati u naše vinograde.  Siguran sam da ćemo nakon završetka ovog ciklusa nastaviti sa daljim investicijama u nove projekte ali je sada prerano govoriti o kojim se to projektima konkretno radi", dodaje Ferović.

Da se očekuju bolji dani za Hepok potvrđuje i činjenica da su sva lica koja su radila u kompaniji prije dolaska novog vlasnika i dalje uposlenici ove kompanije. 

"Mi nismo smanjivali broj uposlenih i izuzetno cijenimo uposlenike koji su ovu kompaniju održali u funkciji.  Među njima su dugogodišnji uposlenici sa značajnim iskustvom ali ima i mladih i perspektivnih kadrova u kojima vidimo budućnost ove kompanije. Želja nam je da svi oni ostanu kako bi koristili znanje iskusnih, energiju i ambiciju mladih", kazao je Ferović.

Nešto ranije Zeraa Agriculture Investment kupila je i kompaniju Bosnaplod u kojoj se upravo finaliziraju pripreme za sezonu.

"Mi smo Bosnaplod kupili prije skoro dvije godine. Od kupovine do danas su investirana značajna sredstva u obnovu infrastrukture i kupovinu proizvodne opreme. Prilikom kupovine u ovoj kompaniji nije bilo proizvodnje a danas u funkciji imamo najmodernije pogone za hladnu i toplu preradu voća, te sušenje", rekao je Ferović.

Ferović je dodao kako vjeruje da će potrošači u BiH biti ugodno iznenađeni kvalitetom proizvoda kako iz Hepoka tako i iz Bosnaploda, koje uskoro namjeravaju ponuditi našem tržištu.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti