Uskladiti obrazovni sistem sa tržištem rada

28.04.2017. 10:51 / Izvor: SRNA
Uskladiti obrazovni sistem sa tržištem rada

U okviru "Jahorina ekonomskog foruma 2017", održan je panel "Stanje i perspektive tržišta rada u Republici Srpskoj".

Na panelu "Stanje i perspektive tržišta rada u Republici Srpskoj", u okviru "Jahorina ekonomskog foruma 2017", konstatovano je da je u Republici Srpskoj potrebno uskladiti obrazovni sistem sa potrebama tržišta rada.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se, osim nekih reformskih procesa u vezi sa fiskalnim nametima, čini sve da se rastereti realni sektor u kojem će dinamika zapošljavanja biti primarna.

"To podrazumijeva i reformu školstva, posebno visokog obrazovanja, jer nemamo dovoljno zanatlija, a imamo hiperprodukciju visokostručnih kadrova profilisanih za zanimanja koja neće biti potrebna realnom sektoru duži period", kaže Savanović.

Navodeći da je u Republici Srpskoj u toku izrada strategije školstva, on je istakao da i privreda mora biti aktivnija u kreiranju upisne politike u srednjim školama i na fakultetima.

Savanović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske za realizovanje akcionih planova zapošljavanja osjetljivih grupa stanovnika od 2011. do 2016. godine utrošila 66.860.000 KM i da je na taj način zaposleno 16.600 ljudi.

On je naveo da Vlada Republike Srpske ove godine putem Akcionog plana razvoja realnog sektora planira da uvede regresno plaćanje doprinosa poslodavcima koji zaposle nove radnike, koji će kod njih raditi dvije godine. 

"Mi ćemo na ime toga izdvojiti šest miliona KM i zadužiti se kod Svjetske banke na četiri godine za 40 miliona KM tako da ćemo godišnje izdvajati 10 miliona KM po tom osnovu", precizirao je Savanović.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić, govoreći o odlasku radne snage, ističe da je situacija u Srpskoj identična kao i u zemljama regiona i da zvanični podaci govore da je prošle godine 1.200 radnika bilo zaposleno u Sloveniji i 170 u Njemačkoj.

"To nije ni blizu onog broja koji se pojavljuje u medijima", kaže Vujičić i podsjeća da je Njemačka usvojila Zakon o zapošljavanju migranata koji omogućava poslodavcima da direktno zaposle ekonomske migrante. 

Prema njegovim riječima, razlog odlaska su, prije svega, nemogućnost pronalaska posla u struci i traženje boljih uslova i plata, a osnov svega toga je u neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada.

"Taj problem je jasno definisan Strategijom zapošljavnja 2016-2020. i jedan od ciljeva je potpuno usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, što će uticati na smanjenje broja nezposlenih i odlaska mladih", rekao je Vujičić. 

On je naveo da se u Republici Srpskoj iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih, o čemu svjedoči podatak da je prošle godine u martu na evidenciji Zavoda bilo 135.000 nezaposlenih, a ove gopdine u istom mjesecu 124.000.

On dodao da je za prva tri mjeseca ove godine zaposleno oko 9.000 lica.

"To nam govori da se oporavlja tržište rada u Republici Srpskoj, ekonoomija djelimično izlazi iz recesije, ali i dalje ostaje problem neusklađenosti tržišta rada sa onim što mi nudimo na evidenciji nezaposlenih", naveo je Vujičić. 

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je potrebno sa evidencije Zavoda za zapošljavanje brisati sve koji aktivno ne traže posao, već su tu radi ostvarivanja drugih prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti