Uspjeh moguć i u BiH: Povratnik iz Australije razvio uspješan biznis

03.05.2017. 12:23 / Izvor: Akta.ba
Uspjeh moguć i u BiH: Povratnik iz Australije razvio uspješan biznis

Trebamo dati tim mladim ljudima nadu, stvoriti okruženje  da oni ovdje vide svoju budućnost. To oni sada nemaju i zato odlaze, kaže Stevanović.

Kako se i u uvjetima lošim kao u BiH može uspjeti pokazuje primjer Milenka Stevanovića koji se sa svojom obitelji vratio iz Australije u Bijeljinu i pokrenuo posao. Stevanović je vlasnik 'Steco centra' u Bijeljini, koji se bavi izgradnjom montažnih i drvenih kućica, koje plasiraju na tržište EU, a osvajaju i tržišta Afrike i Јužne Amerike.

Kaže da on i njegova djeca imaju putovnice Australije, ali da unatoč tome svi žive u BiH. Naime, Stevanović ima nekoliko izvozno orijenitantiranih kompanija sa ukupno 300 zaposlenih. 

Govoreći o problemima u drvopreađivačkom sektoru i odlivu mladih iz RS-a i BiH kaže da je on ogroman i da predstavlja značajan problem. ''U kompaniji imamo sada zaposlene ljude iz cijele bivše Jugoslavije. Borimo se na svaki način da zadržimo naše stručnjake'', navodi on.

Što se tiče školstva smatra da je Bolonja uništila stručnjake pa je sada teško naći i najobičnijeg električara ili elektroinženjera.

Kaže da nitko ne ide odavde zato što želi. ''Mi, koji smo u godinama kada smo zreli za donošenje odluka, trebamo dati tim mladim ljudima nadu, stvoriti okruženje  da oni ovdje vide svoju budućnost. Mladima treba dati nadu, nadu da će biti bolje sutra. To oni sada nemaju'', kaže on.

Što se tiče sektora drvoprerade u kojem on posluje i koji se suočava sa brojnim problemima smatra da se on može riješiti hitnim pokretanjem proizvodnje finalnih proizvoda u RS-u.

''Ako bi se dogodio jedan ozbiljan proizvođač, recimo, u Han Pijesku, Sokocu ili nekom drugom mjestu smanjio bi se uvoz u BiH za cijelih 30.000 kubika. Mi sada te proizvode najjednostavnije prerade uvozimo iz Austrije jer kod nas još uvijek nitko ne bavi time'', navodi on.  

Stevanović kaže da izvoz drvoprerađivača iz RS na godišnjem nivou iznosi oko 500 miliijuna KM i čini petinu ukupnog izvoza.

Što se tiče drvoprerade u Bijeljini, kaže da su se proizvođači sa ovog područja sami izborili i napravili malu industrijsku zonu, te da je to samo dio on onoga što se još može napraviti na ovom području- 

Prema njegovom mišljenju jedan od problema na ovom području je i politička nestabilnost. "Ukoliko čovjek hoće uložiti svoj novac on će prvo gledati koliko je taj novac siguran. Ovdje je to, nažalost, jedan od najvećih problema. Bilo sam u prilici dovesti nekoliko ljudi koji su željeli investirati ovdje,  a politička nestabilnost je nešto što im je uvijek predstavljalo problem'', naveo je na nedavnom panelu održanom u sklopu Jahorina poslovog foruma 2017.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti