Montažne brvnare iz BiH na Mont Blancu

15.03.2011. 13:53 / Izvor: Nezavisne novine
Montažne brvnare iz BiH na Mont Blancu

Montažne kuće koje proizvode kompanije iz BiH postaju sve veći hit na evropskom tržištu o čemu svjedoči i posljednji poduhvat bijeljinske firme "Steco centar", koja je nekolicinu montažnih brvnara postavila u blizini najvećeg alpskog vrha Mont Blanca (Monblana).

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da su firme koje se bave proizvodnjom montažnih kuća napravile veoma značajan izvozni iskorak u vremenu krize kada je veoma teško biti konkurentan na stranim tržištima.

"Ove kompanije su nas na veoma dobar način predstavile i pokazale da proizvodnja montažnih kuća posjeduje značajan potencijal da postane veoma prepoznatljiv izvozni domaći brend", rekao je Blagojević.

Milenko Stevanović, vlasnik firme "Steco centar", rekao je da im je francusko tržište, nakon montaže brvnara na drugom po visini evropskom vrhu, ponudilo gotovo neograničene mogućnosti.

"Tržište Francuske nam je otvorilo vrata, jer smo uspjeli i da nadmašimo njihova očekivanja, kako cijenom, tako i kvalitetom", rekao je Stevanović i dodao da im se nudi i holandsko tržište.

"Steco centar" je samo u protekloj godini proizveo oko 800 montažnih kuća, a ova firma trenutno 40 odsto proizvedenih kuća izvozi i to najvećim dijelom u Francusku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, dok 60 odsto njih smontira na području BiH.

Veoma značajne izvozne rezultate zabilježila je i Fabrika montažnih kuća "Intal" iz Milića, čijih između 70 i 80 odsto prihoda dolazi od realizacije na inostranim tržištima.

"U posljednje vrijeme najviše izvozimo na tržišta Slovenije, Hrvatske Francuske, Italije, Njemačke i Austrije, ali sa sigurnošću možemo reći da smo u različitim vremenskim periodima do sada izvozili u gotovo sve zemlje EU", rekao je Slaviša Lukić, rukovodilac prodaje ove fabrike, napominjući da uskoro očekuju sklapanje novih ino-poslova.

On je objasnio da "Intal" posjeduje priznate evropske certifikate, koji omogućavaju da bez većih poteškoća izvezu svoje proizvode u bilo koju zemlju.

"Kompanija zbog ekonomske krize ne može da utvrđuje cijene kuća na nivou koji bi nam obezbijedio značajniju akumulaciju, ali je bitno da u i ovim kriznim uslovima opstanemo na tržištu i sačuvamo imidž koji ova firma gradi već 60 godina. U korist proizvođačima montažnih kuća će svakako ići i tendencija donošenja zakonskih regulativa o energetskoj efikasnosti u čemu je ovaj sistem montažne gradnje nenadmašiv", rekao je Lukić.

Sve značajnije rezultate na evropskim tržištima bilježi i "Lamina inženjering" iz Lukavca, čija je proizvodnja u 95-odstotnom iznosu izvozno orijentisana. Seudin Hinjić, direktor "Lamina inženjeringa", rekao je da su do sada najviše montažnih kuća izvezli u Hrvatsku, te da uskoro planiraju da izvezu 12 objekata u Austriju, koja postaje jedan od njihovih značajnijih partnera.

Hinjić je dodao da generalno, izvoznici u BiH imaju vrlo malu ili nikakvu podršku od strane institucija na svim nivoima, što im, ukazuje, predstavlja prepreku za još bolje rezultate u ovoj očito vrlo perspektivnoj proizvodnji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije