Bh. drvoprerađivači pred novim problemima, otežan uvoz sirovina iz Ukrajine

16.03.2022. 08:29 / Izvor: BHRT
drvoprerađivači

Od izbijanja rata u Ukrajini, drvoprerađivači u našoj zemlji našli su se pred novim izazovima. Dio sirovina nabavljali su iz te zemlje, a zbog potresa na tržištu i skoka cijena, poskupljuje i proizvodnja.

Od izbijanja rata u Ukrajini, drvoprerađivači u našoj zemlji našli su se pred novim izazovima. Dio sirovina nabavljali su iz te zemlje, a zbog potresa na tržištu i skoka cijena, poskupljuje i proizvodnja. 

"Snabdijevanje je već otežano, dobar dio drvnih sortimenata je dolazio sa tih prostora. Već su povećane cijene iz Evrope, najveći snabdjevači su Austrija i Njemačka i već imamo porast cijena tih vrsta roba", rekao je Milenko Stevanović, direktor kompanije Steko centar. 

Kako je za BHT potvrđeno u Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, uvoz drvnih sortimenata iz Ukrajine nije stao, ali su uslovi za transport i naplatu potraživanja otežani, zbog čega domaće kompanije traže druge dobavljače. U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da će se kriza neminovno odraziti na drvoporerađivački sektor. 

"Poslije pandemije sad i ova kriza, biće i ova godina izazovna što se tiče privređivanja. Ova trenutna kriza je nešto što je nepredvidivo, svaki dan se mijenja. Svjedoci smo promjene cijene energenata, što utiče na cijenu proizvodnje svega, pa i drvoprerađivača", rekla je Slavica Marković, Područna Privredna komora regije Bijeljina. 

Nadležni najavljuju zabranu izvoza oblovine do kraja godine, čime bi se zaštitilo domaće tržište.

"U uslovima nedostatka sirovine na tržištu, privredni subjekti iz Republike Srpske i Federacije BiH su ograničeni na proizvodnju određenih količina, sa sirovinom koju uspiju obezbijediti sa tržišta. Zbog toga smatramo da je potpuno opravdano privremeno zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata, kako bi domaći drvoprerađivači bili u mogućnosti da obezbijede dovoljne količine ove sirovine za svoju proizvodnju", kazao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Ova vijest obradovala je drvoprerađivače.

"To je odluka koju svaki drvoprerađivač već dugo vremena čeka, to će pomoći mnogim našim proizvođačima da najveći dio sirovina ostaje u zemlji, da ih ne prodajemo kao poluproizvode nego da ih prodajemo kao finalni proizvod", naglasio je Stevanović. 

Drvna industrija u našoj zemlji jedna je od rijetkih u kojoj je izvoz znatno veći od uvoza. Samo u prošloj godini izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 1,7 milijardi maraka, što je za 30 posto više nego godinu ranije. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti