Izvoz iz zapadnog Balkana u Evropu sveden na sirovine i poluproizvode

23.05.2017. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Izvoz iz zapadnog Balkana u Evropu sveden na sirovine i poluproizvode

U okviru Sarajevo Business Foruma održan je panel "Evropske perspektive: Šanse za jugoistočnu Evropu - modernizacija i harmonizacija za EU".

Izvoz iz zapadnog Balkana u Evropu sveden je na sirovine i poluproizvode, istaknuto je danas u okviru panela "Evropske perspektive: Šanse za jugoistočnu Evropu - modernizacija i harmonizacija za EU" koji je održan u okviru Sarajevo Business Foruma.

Na panelu je govorila i generalna direktorica kompanije GS-TMT iz Travnika Snježana Kopruner koja je kazala kako 92 posto proizvodnje izvoze, uglavnom u Njemačku, ali se susreću s problemom ozbiljnog nedostatka kvalifikovane radne snage.

Kazala je kako je bivša Jugoslavija 20 godina nakon Drugog svjetskog rata po cijelom svijetu gradila hidrocentrale, te proizvodila automobile, avione i alatne strojeve, a iz rata je izašla kao polupismena zemlja, dok smo mi u prošli rat ušli s velikim brojem inžinjera i visoko obrazovanih ljudi.

"Danas, više od 20 godina nakon rata izvozimo sirovine i nismo sposobni proizvesti gotov proizvod za tržište", kazala je Kopruner, te naglasila kako su se proizvođači iz čitavog regiona pretvorili u dobavljače evropskih kompanija za koje proizvode komponente, u čemu su postali dobri.

Smatra kako u BiH treba napraviti ambijent u kojem će firme biti konkurentne.

"Biti konkurentan nije jednostavno. Da bi bili konkurentni treba nam vlast osigurati da možemo pored drugih zemalja, gdje su izvoznici potpomognuti raznim zakonskim regulativama izvoziti", kazala je Kopruner, te dodala kako se u zadnje vrijeme Vlada trudi mijenjati neke uvjete, međutim to im ne polazi za rukom jer su troškovi rada porasli u prva tri mjeseca u odnosu na 2016. godinu.

Direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber rekao je da je inicijativa njemačkih kompanija za pronalazak dobavljača na zapadnom Balkanu polučila dobre rezultate.

"Nakon tri godine realizacije inicijative vidljivo je da kompanije iz BiH postaju konkurentnije u pogledu kvaliteta i cijene", Gaber.

Alois Walderburg Zeil , direktor ZEOCHEM iz Švicarske kazao je kako su u BiH počeli da djeluju prije tri godine, odnosno da proizvode hemijske proizvode za industriju plina.

Saradnju su ostvarili sa bh. firmom Alumina koja je, kako kaže, uvijek ispoštovala sve njihove rokove, tako da su sa njima i sklopljeni dugoročni ugovori.

"Mi ovdje imamo firmu koja je samo u roku 17 mjeseci uspjela da isporuči naš kompletan proizvod. Zamolio je političare iz BiH da politiku u BiH učine stabilnom i da je okrenu prema budućnosti."

Ćazim Hamzić iz ASA Prevent grupe je kazao kako ova grupacija danas zapošljava više od 7.000 ljudi.

"Prevent je u regiji vodeći investitor i jedan od prvih 100 kompanija proizvođača u Evropi. Osnovna strategija koju imamo u našem poslovanju je održavanje stabilnosti u poslovanju. Naš profit se uvijek ulaže u dalje unaprijeđenje poslovanja i razvoj", kazao je Hamzić, dodajući kako oni danas pripadaju globalnom lancu dostavljača.

Smatra kako u ovoj regiji produktivnost mora biti na visokom nivou, što garantuje stabilnost i budućnost u nastavku poslovanja.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti