U BiH se godišnje dodijeli 70 mil. KM za OCD na netransparentan način

25.05.2017. 14:09 / Izvor: Akta.ba
U BiH se godišnje dodijeli 70 mil. KM za OCD na netransparentan način

U BiH iz dana u dan sve je teža i teža situacija sa finasiranjem aktivnosti udruženja i fondacija.

U BiH iz dana u dan sve je teža i teža situacija sa finasiranjem aktivnosti udruženja i fondacija. Većina organizacija se susreće sa problemom da ne može da dobije grant za finansiranje svojih aktivnosti tako da se suočavaju sa činjenicom da se okrenu na tržištu i krene sa prodavanjem svojih usluga u zavisnosti od svoga rada, istaknuto je danas u Sarajevu na konferenciji o  preduzetništvu za organizacije civilnog  društva (OCD) u Bosni i Hercegovini, koju je organizovao Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u Sarajevu.

Omir Tufo, projekt menadžer CPCD je kazao kako je današnja konferencija  "Preduzetništvo  udruženja:  Model  za  (ne)stabilnost"  ima za cilj definisanje izazova preduzetništva i ekonomskih aktivnosti OCD, promociju organizacija koje se bave preduzetništvom, razmjenu iskustava i preporuke za organizacije u ovoj oblasti. 

Pojasnio je kako je ova tema od velikog značaja za održivost civilnog sektora u BiH, te je ovaj skup imao i cilj da ohrabri i usmjeri udruženja za ozbiljan pristup planiranju i provođenju sličnih aktivnosti. 

Osvrćući se na probleme OCD-a istaknuo je kako se tokom godine u BiH dodijeli 70 mil. KM za OCD, nažalost na vrlo netransparentan način uz favoriziranje pojedinih organizacija, tako da mnogobrojne organizacije ne mogu doći do sredstava.

Govoreći u okviru Panela 1 "Preduzetništvo udruženja: Model za (ne)stabilnost Doc. dr. Amila Pilav-Velić, s Katedre za menadžment i informacione tehnologije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu je kazala kako je umrežavanje OCD-a jako važno, jer jedna umrežena kritična masa može da doprinese u donošenju strategije koja će pomoći onima koji se počinju baviti socijalnim poduzetništvom.

Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva govoreći o planovima ovog Centra naglasila je kako razmišljaju o pokretanju preduzeća. U ovu priču kaže žele ući oprezno i želja im je da to bude njihov model stabilnosti.

Učesnici konferencije jednoglasni su da je organizovanje i održavanje ovakvih događaja jako bitno jer skraćuje put lutanja.

U okviru današnje konferencije uručena su grant sredstva za deset organizacija iz BiH u okviru projekta Smart start.

Svakoj od organizacija pripalo je po 12.000 KM.

Sredstva su uručena I.C. Lotos iz Tuzle, Udruženju Eko Tvrtkovac, CCI, U.G. Ekosol, U.G. Agora, Savez udruženja logoraša Kantona Sarajevo, Neretva Delta Forum, Socijalno edukativni centar (SEC) Banja Luka, Organizacija za djecu i mlade " Osmijeh za osmijeh" i U.G. Nešto više.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti