Općina Bosanska Krupa pomaže omladinske start-up biznise

26.05.2017. 15:07 / Izvor: Akta.ba
Općina Bosanska Krupa pomaže omladinske start-up biznise

Na javni poziv Općine Bosanska Krupa usmjeren ka poticaju mladih da sami osnivaju preduzeća ili obrt pristiglo je pet prijava, odnosno biznis planova.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović danas je sa mladima, Albinom Bešićem, Harisom Mesićem i Mirsadom Macanović, čiji su biznis planovi pristigli putem javnog poziva ocijenjeni kao najbolji, potpisao ugovor o njihovom finansiranju. U sklopu je to programa „Omladinski start-up biznisi finansirani od strane lokalnih zajednica“ kojeg Općina Bosanska Krupa već treću godinu provodi uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT iz Sarajeva.

Na javni poziv Općine Bosanska Krupa usmjeren ka poticaju mladih da sami osnivaju preduzeća ili obrt pristiglo je pet prijava, odnosno biznis planova. Stručna komisija sastavljena od predstavnika realnog sektora, preduzeća i organa uprave na osnovu utvrđenih kriterija odabrala je tri najbolja, a to su „Solarni paneli/sistemi“ Albina Bešića, „Vobler“ Harisa Mesića i „Vrtić Djetinjstvo“ Mirsade Macanović.

Albinova ideja se odnosi na proizvodnju, zbog toga je osvojio najveći broj bodova i samim tim najveći iznos novčanih sredstava, 2.000,00 konvertibilnih maraka.

"Riječ je o obnovljivim izvorima energije, tačnije o proizvodnji solarnih fotonaponskih panela. Ova će mi sredstva za pokretanje biznisa biti dovoljna, a za kasnije ćemo vidjeti, sve zavisi u kojem pravcu će se ideja razvijati. Naravno da ću dati sve od sebe da od ovoga napravim uspješnu priču", ističe Albin Bešić.

Ideju o dječijem vrtiću Mirsada Macanović je, kako kaže, razvijala godinama. Ispitivala je tržište i razmatrala mogućnosti, međutim nedostajala su finansijska sredstva. Ove je godine konačno stekla uslove za podizanje kredita što će joj uz 1.500,00 KM sredstava Općine biti dovoljno da svoje želje pretvori u stvarnost. Novac dobijen putem javnog poziva uložit će u registraciju.

"Vrtić se zasniva na inovativnom pristupu djeci, imat ćemo bio hranu, sve će biti proizvedeno u domaćim poduzećima tako da usput podupiremo i tu malu proizvodnju. Drugačiji će biti metod rada od onoga na koji smo navikli, po uzoru na evropske standarde koje pratimo. Uskoro počinjemo sa radom, otprilike za dvije sedmice. Što je najvažnije, ideja je vrlo dobro prihvaćena u našem gradu, vjerovatno zbog toga što imamo samo jednu ovakvu javnu ustanovu koja je da tako kažem prenapučena djecom, ali i zbog interaktivnog odnosa koji ćemo graditi na relaciji dijete – vrtić – roditelj. Već nam se javljaju zainteresirani, imamo čak i rezervisana mjesta za djecu. To nam zasigurno daje najjači vjetar u leđa. Vrtić će za početak imati četiri uposlena što je zaista velika stvar u današnje vrijeme. Administracija je veliki problem u našoj zemlji, naročito kada su u pitanju inovativne stvari. U tom se slučaju susrećeš sa mnogo dodatnih pitanja, nije bilo jednostavno, ali se sve već privodi kraju. Bili smo uporni i istrajali u ovome što smo željeli", ističe Mirsada Macanović.

Podršku Općine Bosanska Krupa u pokretanju vlastitog biznisa ove je godine dobio i Haris Mesić. Prerada drveta, proizdvodnja namjenskih proizvoda, trenutno mu je samo hobi. Veliko interesovanje sugrađana motiviralo ga je da registruje obrt i proširi ponudu. Sredstva Općine pomoći će mu za nabavku neophodne opreme.

"Slučajnost je da ćemo praviti i igračke za vrtić koji je također dobio podršku Općine. Radit ćemo namjenske proizvode i za naše ribare, konkretno drvene voblere ili varalice za unsku mladicu, zatim pomagala za starije osobe, pomagala za pčelarstvo itd. Trenutno radimo na uspostavljanju obrta  i njegovoj promociji", naglašava Haris Mesić

Cilj programa kojeg provodi Općina Bosanska Krupa je poboljšanje i jačanje mehanizma podrške omladinskom preduzetništvu u lokalnim zajednicama, otvaranje novih radnih mjesta dodjeljivanjem finansijskih sredstava i pružanjem savjetodavne podrške mladim preduzetnicima.

"Prošle godine smo imali samo jednu prijavu, da smo znali da ćemo ove godine imati pet izdvojili bismo veća sredstva. Nadam se da će ovo biti poruka nekim drugim mladim ljudima koji imaju ideju za biznis plan kroz koji mogu uposliti i sebe i svoje najbliže. Ovim želimo animirati mlade ljude, poručiti da se ne plaše ulaska u neki biznis. Mladi ljudi trebaju biti progresivni, imati ideje, a mi smo tu da ih podržimo. Nakon ovogodišnjeg iskustva, uslovno rečeno malo veće navale, iduće godine ćemo planirati veća sredstva za ovu namjenu", kaže načelnik Općine Armin Halitović.

Ideja koja se prijavljivala morala se obraditi kao biznis plan u bilo kojoj djelatnosti osim trgovine i ugostiteljstva, izuzev originalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode, pod uslovom da se realizuje na području općine Bosanska Krupa. Od 2015. godine finansirana su tri omladinska projekta za šta je iz budžeta utrošeno 10 hiljada KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti