Dom naroda o izmjeni Zakona o međunarodnom drumskom prijevozu

29.05.2017. 07:39 / Izvor: Fena
Dom naroda o izmjeni Zakona o međunarodnom drumskom prijevozu

Delegati bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona kojim se omogućava njegova kvalitetnija primjena te osigurava dosljedna primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama. 

Između ostalog, dopunama Zakona omogućava se Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.

Delegati bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Zoran Andrić ranije je kazao Feni da je osnovna namjera Ministarstva i Vijeća ministara BiH uređenje oblasti međunarodnog i međuentitetskog prijevoza u BiH kada je u pitanju registracija kompanija koje obavljaju međunarodni prijevoz, licenciranje, pristup profesiji vozača.

Također, jedna od bitnih mjera koje žele postići ovim zakonom jeste suzbijanje rada 'na crno' u toj oblasti.

"Uradili smo sve što je moguće uraditi u ovom trenutku da bismo nelegalan prijevoz koji se obavlja, posebno u međunarodnom saobraćaju, da taj nelegalni međunarodni prijevoz prepoznamo kroz ovaj zakon i omogućimo jedan provedbeni alat inspektorima u BiH i u entitetima i Distriktu Birčko koji mogu da koriste kada je u pitanju suzbijanje tog rada 'na crno' ",  istaknuo je Andrić.

Dom naroda bi, između ostalog trebao razmatrati i principe nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predloženim izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028. godine, umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.  

U predloženom zakonu se navodi da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja definirana zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, te je jednim od članova zakona odgođena primjena ove zabrane do 2018. godine.

"S obzirom na to da u BiH trenutno ima više farmi koje se bave uzgojem životinja u svrhu proizvodnje krzna jasno je da će zabrana, koja stupa na snagu uskoro, ovu djelatnost onemogućiti", navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženih rješenja, te dodaje da se trenutno sva proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prvi izvještaj monitoringa provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015.-2019. i Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015.-2019., kao i rang-lista kandidata za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda ostalih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti