Protokol pet će skratiti carinske postupke i olakšati trgovinsku razmjenu

02.06.2017. 10:01 / Izvor: Glas Srpske
Protokol pet će skratiti carinske postupke i olakšati trgovinsku razmjenu

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH ističu da je cilj da kontrole budu maksimalno pojednostavljene i da bude obezbijeđeno međusobno priznavanje ovlašćenih izvoznika.

Skraćivanjem procedura, jednostavnijim kontrolama na granicama i međusobnim priznanjem ovlašćenih izvoznika biće olakšan protok robe između zemalja članica regionalne zone slobodne trgovine.

Ove olakšice uvrštene su u protokol pet o olakšavanju trgovine između zemalja potpisnica Sporazuma o slobodnoj trgovini centralne Evrope (CEFTA).

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pojašnjavaju da je protokol pet potpisan zbog toga što BiH i Srbija nisu članice Svjetske trgovinske organizacije. Zbog toga su ostale zemlje iz zone CEFTA na osnovu članstva u globalnoj trgovinskoj organizaciji imale povlašćen položaj.

"BiH i Srbija će potpisivanjem ovog protokola imati izbalansirane odnose unutar CEFTA kao i ostale njene članice. One više neće biti u podređenom položaju", kazali su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Olakšavanje trgovine biće postignuto pojednostavljenjem inspekcijskih kontrola koje se odnose na sve carinske postupke i skraćivanjem svih procedura i formalnosti.

"Zemlje su se obavezale i na razmjenu podataka među carinskim organima. Procedure i formalnosti će pogotovo biti pojednostavljene pri  uvozu i izvozu, a posebno na granici gdje se uvodi savremeni način postupanja  i elektronska razmjena podataka s ciljem unapređenja kvaliteta analize rizika", kazali su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH ističu da je cilj da kontrole budu maksimalno pojednostavljene i da bude obezbijeđeno međusobno priznavanje ovlašćenih izvoznika.

"Članice CEFTA su obavezale da će razmjenjivati podatke i da će se skoncentrisati na visoko rizične pošiljke, a da će ubrzano biti oslobađane pošiljke niskog rizika", kažu u STK.

Direktor banjalučke fabrike za preradu voća i povrća "Vitaminka" Žarko Mikić pozdravlja potpisivanje protokola, ali izražava bojazan da će stanje na granicama krenuti na bolje.

"Plašim se da će situacija i dalje biti kritična i da će kamioni i dalje čekati u kolonama na prelaz granica. To je ružno i za vidjeti, a kamoli za doživjeti. Problem je što pojedine zemlje koriste necarinske barijere bez obzira na sporazum CEFTA", kazao je Mikić.

BiH je 2006. godine potpisala Sporazum o CEFTA, što joj je omogućilo slobodnu trgovinu sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom, Albanijom, Moldavijom, Rumunijom i Bugarskom. U ovom bloku zbog ulaska u EU više nisu Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da protokol pet stupa na snagu mjesec nakon što ga ratifikuju najmanje tri zemlje.

"Za sve ostale zemlje ovaj protokol stupa na snagu kad ga ratifikuju. Očekujemo da će već ovih dana Albanija članicama CEFTA dostaviti potrebne instrumente, odnosno  kopije prihvaćenog protokola čime bi formalno otpočeo proces ratifikacije", kazali su u ministarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti