Stav Vlade RS-a o zakonu o akcizama usaglašen i jasan

13.06.2017. 08:40 / Izvor: Fena
Stav Vlade RS-a o zakonu o akcizama usaglašen i jasan

Neusvajanje Zakona o akcizama predstavlja jednu od najznačajnijih mjera u Reformskoj agendi.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske (RS) su saopćili da je stav Vlade tog bh. entiteta usaglašen i jasan.

U saopćenju navode da su „iznenađeni izjavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, u kojima tvrdi da mu nisu jasni stavovi Vlade RS i Vlade FBiH po pitanju izmjena Zakona o akcizama“.

Podsjećaju da je Zvizdić, 9. septembra 2015. godine, prisustvovao zajedničkom sastanku predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović i predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića, na kojem je usaglašen tekst Zakona o akcizama. Međutim, tako usaglašeni tekst nije dobio podršku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na sjednici Fiskalnog vijeća, koja je 14. marta 2017. godine, u prisustvu entitetskih premijera i ministara finansija oba entiteta, uz prisustvo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, održana u Istočnom Sarajevu, ponovno je usaglašen tekst Zakona o akcizama.

"Iako je tada iskazan jasan i usaglašen stav vlada RS-a i FBiH, izostala je podrška u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Iz svega prethodno navedenog nije jasno kakav još stav Zvizdić očekuje od vlada entiteta. Jasno je da gospodin Zvizdić i Vijeće ministara BiH nemaju podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za usvajanje teksta Zakona o akcizama koji su zajednički usaglasile vlade entiteta i predsjedavajući Vijeć ministara BiH", navodi se u saopćenju iz Ministarstva finansija RS-a.

Također, jasno je, kako tvrde, da neusvajanje Zakona o akcizama predstavlja jednu od najznačajnijih mjera u Reformskoj agendi i Pismu namjere i da njeno provođenje blokiraju institucije na nivou BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti